eur:
394.15
usd:
364.99
bux:
65490.4
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Új adót vezet be márciusban a kormány

Új adót vezet be márciusban a kormány

Újabb adóterhet róhatnak ki a megújuló energiákra: március végétől ugyanis teljesítménydíjat kell fizetni az újonnan telepített napelemes rendszerek után, ha annak teljesítménye meghaladja a 4 kilowattot - igaz, egyelőre a mértéke 0 forint.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal „a villamos energia rendszerhasználati díjak, csatlakozási díjak és külön díjak alkalmazási szabályairól” szóló rendelete szerint amennyiben a háztartási méretű kiserőmű telepítését tervező rendszerhasználó igénybejelentése 2017. március 31-e után történik meg, akkor a 4 kW teljesítményt meghaladó részre elosztói teljesítménydíjat kell fizetnie, kivéve, ha az áram visszatáplálása a hálózatba műszakilag akadályozott. Az elosztói teljesítménydíj a rendelet hatályos szövege szerint jelenleg 0 Ft/kW/év.

A 4 kW-s határ sok lakossági beruházót érinthet. "Egy átlagos család fogyasztásának a kiváltását egy 3-6 kW-os teljesítményű napelemes rendszer fedezi, így a háztartásoknak is fel kell készülniük ennek a díjnak a befizetésére" - mondta el a Világgazdaságnak Szolnoki Ádám a MANAP Iparági Egyesület elnöke. A szakember kiemelte: az 1,2-2,5 millió forintos bekerülési költségű háztartási napelemek megtérülésénél a díj komoly bizonytalanságot jelenthet azoknak, akik 2017. március 31-e után adják be igényüket háztartási méretű kiserőmű (így napelemes rendszerek) csatlakoztatására.

Álláspontja szerint a díj mértéke egyelőre 0 forint ugyan, ám semmilyen biztosíték nincs arra nézve, hogy ez nem változik meg a jövőben. Ez a bizonytalansági tényező nem támogatja az alternatív energiaforrások elterjedését és így a környezetbarát megoldásokat Magyarországon.

A Greenpeace szerint nehéz nem a paksi beruházást látni a teljesítménydíj bevezetése mögött. Az azt írja, az LMP frakciója írásban intézett volna kérdést a napelemekre kivetett újabb adó miatt, de Szél Bernadett szerint a kormány ezt nem engedte.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 10:22
×
×
×
×