eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Ezen termékek áfája csökkenhet legközelebb

Ezen termékek áfája csökkenhet legközelebb

Többek közt a zöldség-gyümölcs, a péksütemények de a méz forgalmi adóját is 5 százalékosra csökkentené a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. A szervezet elnöke szerint, ha a 2018 végéig érvényben lévő fordított adózás nem tartható fenn az olajos magvak és gabonafélék esetében, úgy ezek adókulcsát is csökkenteni kellene.

„Nagyon nehéz általános igazságot mondani. A fogyasztói kosár szempontjából valószínűleg

a péksütemények a legfontosabb termék, amely áfacsökkentésre vár.

Ha viszont azt nézzük, hogy mely ágazatot sújtja legjobban a feketegazdaság, akkor a zöldség-gyümölcs ágazat kerül az első helyre” - közölte Győrffy Balázs.

Ezen termékek áfája csökkenhet legközelebb

Hozzátette: a lényeg, hogy maradjon fent a folyamatos áfacsökkentés, mert ez mind a fogyasztóknak, mind a gazdasági élet azon szereplőinek, akik legálisan akarnak működni, üdvözítő folyamat.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke elmondta, hogy a gabona és az olajos magvaknál a helyzet pillanatnyilag nem problematikus, mivel ott fordított áfafizetési kötelezettség van. Így itt a feketegazdaság nem jelent meg.

Győrffy Balázs úgy látja, ez abszolút jó megoldásnak bizonyult az elmúlt években.

„Ám 2018. december 31-e után a most hatályos jogszabályi környezet szerint a fordított áfa, mint megoldás megszűnik. Az unió a mostani állapot szerint nem fogja ezt tovább engedni, ezért meg kell találni újra a megoldást a gabona és az olajos magvak esetében” - figyelmeztetett a kamara elnöke.

Elmondta: az elsődleges javaslatuk az, hogy ha van arra fogadókészség az uniós oldalról, akkor a magyar kormány tegyen meg mindent annak érdekében, hogy a fordított áfa fennmaradhasson.

„Ha erre nincs lehetőség, akkor viszont mindenképpen azt javasoljuk, hogy

a gabona és az olajos magvak kerüljenek az 5 százalékos áfakulcs hatálya alá”

- hangsúlyozta Győrffy Balázs.

Indoklásként elmondta: „Azt gondoljuk, hogy a gabona 20, de adott esetben 30 százaléka a mostanit megelőző rendszerben számla nélkül cserélt gazdát. Ennek pedig a költségvetési vonzata nyilván jelentős volt.”

„Éppen ezért jó lenne azt megelőzni, hogy ez a rendszer visszatérjen” - figyelmeztetett a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Megoldódott Kijev legnagyobb problémája: mehet Ukrajnának a támogatás - Háborús híreink szombaton

Megoldódott Kijev legnagyobb problémája: mehet Ukrajnának a támogatás - Háborús híreink szombaton

Sikerült átpréselni az amerikai képviselőházon azt a törvényjavaslatot, mely összesen 95 milliárd dollárnyi támogatás szétosztását teszi lehetővé Ukrajna, Izrael és a csendes-óceáni térség államai között. A G7 szintén új támogatásról egyezett meg, a NATO pedig hosszas unszolás után eldöntötte: küldenek még légvédelmi eszközöket Kijevnek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×