eur:
393.84
usd:
367.81
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

A költségektől függően ennyiből jön ki nyolc oktatási év

A pénzcentrum.hu kiszámolta, milyen költségekkel számolhatnak a szülők az iskolakezdéstől az érettségiig.

Az általános iskolába való bekerüléskor egy gyermek tanszereire átlagosan 10 és 20 ezer forint közötti összeget költenek a magyar családok - plusz az iskolatáska, amire a tavaly augusztusi adatok szerint legtöbben a 10-15 ezer forintot, vagy 15 ezer forint felett költenek. A beiskolázási költségek alsó határa a portál szerint 12 ezer forint, ennyit minimum el kell költeni, de egy átlagos magyar család nagyjából 30 ezer forintot hagy a boltokban augusztusban, ha elsős lesz a gyermeke. - sorolja a lap.

Tankönyvek árával nem igazán kell számolni, mert az alsósok már ingyen kapják a könyvcsomagot. A menzára viszont költeni kell, havi szinten nagyjából 11 ezer forintot.

Ha négy évig kibírja az iskolatáska, akkor a későbbi (alsó tagozatos) tanévkezdéseket ki lehet hozni 10-15 ezer forintból. Erre jöhetnek a magánórák, a hangszeres zenei órák például egy félévre 7-12 ezer forintba kerülnek - plusz a hangszerbérlés, ha szükséges.

Az iskolai költségek a négy év alatt összesen 476 ezer forintba kerülnek. Ez az összeg akkor áll meg itt, ha a család olyan vidéki városban él, ahol nincs szükség tömegközlekedésre, és a gyermek semmilyen különórára nem jár. Öltözködni viszont neki is kell, évszakonként 20 ezer forintot alsó hangol elköltenek ruházkodásra a szülők. Ennek a családnak összesen 796 ezer forintba kerül az első négy iskolás év.

Ha a család egy kicsit többet költ tanszerekre, különórára járatja a gyermeket, nyáron elmehet egy közép árkategóriás táborba, többet költ öltözködésre, és a fővárosban élnek, tömegközlekedéssel jutnak iskolába. Ennek a család a négy év összesen 1.484.000 forintot tesz ki.

A portál összeszedte a felső tagozatosok iskolakezdésének költségeit, a közlekedési kiadásokat, zsebpénzt, esetleges különórák árát, ruházkodást stb. Itt a család anyagi helyzetétől függően hatalmas különbség adódott: heti két különórával, zsebpénz, tömegközlekedés és nyári tábor nélkül összesen 3.044.000 forint jött ki nyolc év alatt. Ugyanez akkor, a fentiekre is költenek, a gyereknek mondjuk valamilyen hobbija van, amire költeni kell, heti 3 különórára jár, és évente egyszer táborba megy, a végösszeg 7.176.000 forint nyolc év alatt.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:49
×
×
×
×