eur:
393.87
usd:
365.14
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Egy új technológia, amely futótűzként fog terjedni, és Magyarország az elsők között vezetheti be

Egy új technológia, amely futótűzként fog terjedni, és Magyarország az elsők között vezetheti be

A rendszer forradalmian új technológiai platformot hoz el.

A jövő évtized elejére minden valószínűség szerint több mint félmilliárd olyan eszköz lesz, amely az 5G-s, a mai legkorszerűbbnek számító mobilhálózaton kommunikál. Ez a technológia annyira friss, hogy még ma is csak fejlesztői, tesztelői szakaszban jár. A rendszer az elemzők szerint 2020-ban kezdheti meg működését, és forradalmian új technológiai platformot hoz el, mivel fejlesztése a való életből átemelt használati esetekhez igazodva történik - mondta el a napokban az Ericsson Magyarország ügyvezetője. Jakab Roland szerint az 5G a 4G-hez képest ezerszeres mobiladat-mennyiség átvitelére képes ugyanannyi idő alatt, ezt viszont ötször alacsonyabb késleltetéssel teszi lehetővé.

Az új rendszer a megszokott formákon túl az összekapcsolt és a hálózatba kötött eszközök miatt is kiemelt csatorna.

Az 5G felhasználásának két nagy típusa van: az egyik a tömeges kommunikáció, a másik a kritikus kommunikáció igénye. Az előbbi a nagy tömegű szenzorok kiszolgálásra alkalmas hálózatot jelenti, például az okosmérők elterjedésével. Olyan típusú felhasználásokat, ahol nagyon kis adatmennyiséget továbbítunk, és nem fontos a nagyon nagy rendelkezésre állás. 

Az alkalmazások másik csoportja a kritikus kommunikáció, például a forgalombiztonság biztosításához szükséges alkalmazások, az önvezető autókhoz kifejlesztett hálózatszeletek, ahol rendkívül fontos a nagyon megbízható, nagyon gyors és nagyon alacsony késleltetési idejű hálózatok jelenléte.

Magyarországon a mobilhálózatok fejlettsége a világ élvonalába tartozik, így az ország akár az elsők között vezetheti be a legújabb technológiai fejlesztést. Sőt, kormányzati törekvés az az elképzelés is, hogy Magyarország az 5G technológia világméretű szabványosításáról szóló 2019-es értekezletre teszteredményekkel érdemben járuljon hozzá a szabványosításhoz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×