Egy új technológia, amely futótűzként fog terjedni, és Magyarország az elsők között vezetheti be

Infostart
2017. február 21. 06:00
A rendszer forradalmian új technológiai platformot hoz el.

A jövő évtized elejére minden valószínűség szerint több mint félmilliárd olyan eszköz lesz, amely az 5G-s, a mai legkorszerűbbnek számító mobilhálózaton kommunikál. Ez a technológia annyira friss, hogy még ma is csak fejlesztői, tesztelői szakaszban jár. A rendszer az elemzők szerint 2020-ban kezdheti meg működését, és forradalmian új technológiai platformot hoz el, mivel fejlesztése a való életből átemelt használati esetekhez igazodva történik - mondta el a napokban az Ericsson Magyarország ügyvezetője. Jakab Roland szerint az 5G a 4G-hez képest ezerszeres mobiladat-mennyiség átvitelére képes ugyanannyi idő alatt, ezt viszont ötször alacsonyabb késleltetéssel teszi lehetővé.

Az új rendszer a megszokott formákon túl az összekapcsolt és a hálózatba kötött eszközök miatt is kiemelt csatorna.

Az 5G felhasználásának két nagy típusa van: az egyik a tömeges kommunikáció, a másik a kritikus kommunikáció igénye. Az előbbi a nagy tömegű szenzorok kiszolgálásra alkalmas hálózatot jelenti, például az okosmérők elterjedésével. Olyan típusú felhasználásokat, ahol nagyon kis adatmennyiséget továbbítunk, és nem fontos a nagyon nagy rendelkezésre állás. 

Az alkalmazások másik csoportja a kritikus kommunikáció, például a forgalombiztonság biztosításához szükséges alkalmazások, az önvezető autókhoz kifejlesztett hálózatszeletek, ahol rendkívül fontos a nagyon megbízható, nagyon gyors és nagyon alacsony késleltetési idejű hálózatok jelenléte.

Magyarországon a mobilhálózatok fejlettsége a világ élvonalába tartozik, így az ország akár az elsők között vezetheti be a legújabb technológiai fejlesztést. Sőt, kormányzati törekvés az az elképzelés is, hogy Magyarország az 5G technológia világméretű szabványosításáról szóló 2019-es értekezletre teszteredményekkel érdemben járuljon hozzá a szabványosításhoz.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Szélsebesen terjedhet az 5G
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást