eur:
394.74
usd:
370.24
bux:
65176.05
2024. április 19. péntek Emma

Mutatjuk, mire hajtanak a befektetők, veszik, mint a cukrot

A kobalt ára tavaly szeptember óta 50 százalékkal fontonként 19 dollárra, öt éves csúcsra emelkedett.

A kobaltot az elektromos autókban használt lítium-ion akkumulátorokban, valamint ötvözőfémként turbinák, rakéta hajtóművek, erőművi berendezések gyártásában és az űriparban használják.

Az elektromos autók gyártásának tényleges kobaltkereslete egyre inkább számszerűsíthetőnek és a korábban becsültnél jóval nagyobbnak tűnik. Kínának például rendkívül ambiciózus tervei vannak az elektromos mobilitás fejlesztésére. A kobaltkereslet növekedésének egyik legnagyobb hajtóereje ennek megfelelően a kínai felhasználás lesz - fejtette ki az egyik nyersanyag befektetési alap elemzője.

A lítium-ion akkumulátoroknak már a 75 százaléka fog kobaltot tartalmazni 2020-ra az eCobalt Solutions szerint. A kobalt alkalmazása megnöveli a lítium-ion akkumulátorok kapacitását. A kobalt ára tavaly szeptember óta 50 százalékkal fontonként 19 dollárra, öt éves csúcsra emelkedett. 2015 decemberében az ár még 10 dollár körül volt mintegy kétezer tonnás piaci túlkínálat mellett. Hét évnyi túlkínálat után a kobaltpiac az idén viszont már deficites lehet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×