Több tartósítószer, több édesítőszer, rosszabb minőség

InfoRádió / MTI
2017. február 14. 16:54
A multinacionális élelmiszergyártók Szlovákiában forgalmazott termékeinek jelentős része alacsonyabb minőségű, mint az, amit ezek a cégek ugyanolyan márkanév alatt az osztrák piacon értékesítenek - jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség a szlovák agrártárca vezetője által kedden ismertetett vizsgálat eredményére hivatkozva.

A szaktárca a szlovák élelmiszerfelügyelettel (SVPS) közösen végzett vizsgálatakor 22 olyan élelmiszertermék összetételét hasonlította össze, amelyeket Szlovákiában és Ausztriában is azonos márkanév alatt hoznak forgalomba. Az összehasonlításból kiderült, hogy a vizsgált élelmiszerek felélnél a gyártók alacsonyabb minőségű termékeket hoztak forgalomba Szlovákiában, mint Ausztriában.

A laboratóriumi körülmények között lefolytatott teszt az egyes élelmiszertermékek közül az üdítőitalok, a fűszerek, sajtok, teák és hústermékek esetében tárta fel a legnagyobb minőségbeli eltéréseket.

  • Míg például az üdítőitaloknál a szlovák piacra szánt termékeknél több tartósítószert és mesterséges édesítőszert mutattak ki, addig a vizsgált fűszerek esetében nagyobb víztartalmat és törmelékanyag arányt állapítottak meg.
  • A csomagolt tea vizsgálata során kiderült, hogy a Szlovákiában értékesített termékek kevésbé illatosak és ízletesek, mint az osztrák piacon ugyanezen márkanév alatt értékesített árucikkek.
  • A sajtoknál alacsonyabb volt a szárazanyag arány.
  • A hústermékek a szlovák piacon forgalmazottaknál kevesebb húst tartalmaztak, mint Ausztriában.

"A tesztek eredményei megerősítették azon félelmeinket, amelyekről már többször is beszéltünk" - mondta a vizsgálat eredményeiről Gabriela Matecná szlovák földművelésügyi miniszter, aki szerint a multinacionális vállalatok viselkedése egyértelműen két kategóriába sorolja a fogyasztókat. Hozzátette: vizsgálatuk eredményeit az Európai Bizottság elé fogják terjeszteni.