eur:
395.15
usd:
372.02
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor

Durva hír: a hekkerek már a konyhában vannak

A brit pénzügyminiszter szerint az integrált online rendszerek világában semmilyen berendezés, még a konyhai vízforralók és a hűtőszekrények sincsenek biztonságban a kibertámadásokkal szemben.

Philip Hammond, aki a brit kormány által új elektronikus elhárító szolgálatként létrehozott, október óta működő Országos Kiberbiztonsági Központ (NCSC) hivatalos jövő heti felavatása elé időzítve írt cikket a The Sunday Telegraph című konzervatív vasárnapi brit lapnak, felfedte: a körpont már az eddigi próbaműködés nem egészen fél éve alatt 34 550 potenciális kibertámadást hiúsított meg. Hammond szerint e támadások kiszemelt célpontjai brit kormányintézmények, illetve szolgáltató cégek voltak.

A pénzügyminiszter a gazdasági kockázatokat illusztrálandó felidézi a cikkben, hogy a digitális szektor a brit gazdaság leggyorsabban növekvő ágazata, amely évente 118,4 milliárd fontot (43 ezer milliárd forintot) ad hozzá a hazai össztermékhez (GDP).

A brit üzleti vállalkozások 90 százalékának azonban még kidolgozott tervei sincsenek egy esetleges kiberbehatolás következményeinek kezelésére, jóllehet csak az elmúlt egy évben kétharmaduk számolt be sikeres vagy megkísérelt kibertámadásról - áll Hammond vasárnapi cikkében.

Felidézte, hogy az egyik legnagyobb brit internetszolgáltató cégnek 60 millió font kárt okozott egy közelmúltbeli kibertámadás, amely után a vállalatot 95 ezer előfizetője hagyta ott.

A pénzügyminiszter szerint megfelelő biztonsági intézkedések nélkül a konyhai vízforralók és a hűtőszekrények mellett olyan eszközök is "riasztóan valós" biztonsági kockázatoknak vannak kitéve, mint például a vezető nélküli autók.

Hammond már a tavalyi év végén bejelentette, hogy a brit kormány 1,9 milliárd fontot (690 milliárd forintot) fordít olyan kapacitások kiépítésére, amelyekkel szintén a kibertérben megtorolható lesz az ilyen jellegű támadás. A pénzügyminiszter akkori indoklása szerint az ilyen kiber-ellentámadási kapacitás hiányában Nagy-Britannia "lehetetlen választás elé kerülne: vagy nem vesz tudomást a (kibertámadás) pusztító következményeiről, vagy katonai válaszcsapáshoz folyamodik".

Hammond szerint "ellenséges külföldi tényezők" olyan módszerek kifejlesztésén dolgoznak, amelyekkel működésképtelenné lehet tenni például a brit légiforgalmi irányítást vagy a teljes brit áramszolgáltató hálózatot.

Címlapról ajánljuk
Rezeg a léc mindkét spanyol alakulatnál
BL élőben

Rezeg a léc mindkét spanyol alakulatnál

Egygólos előnyről kezdték a negyeddöntő-visszavágót a BL-ben, 6 napja a Barcelona Párizsban 3-2-re verte a PSG-t, az Atlético otthon 2-1-re a Borussia Dortmundot. A keddi továbbjutók egymás ellen mennek a döntőért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

A tegnapi meredek amerikai lefordulást követően a rossz hangulat átragadt Európára is, nagy esést láthattunk ma a kontinens piacain, ebben a kedvezőtlen nemzetközi miliőben a magyar tőzsde is lefordult, a BUX közel 3 százalékos mínuszban zárt, a blue chipek közül pedig az OTP teljesített legrosszabbul. Az amerikai tőzsdéken vegyes mozgásokat hozott a keddi nap: csak a Dow tudott pluszban zárni. Részvénypiaci témákkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 16. 21:13
×
×
×
×