Szinte apróságok nyitották meg előttünk az uniós csapokat

InfoRádió / MTI
2017. február 6. 21:30
Aprónak tűnő, de tartalmában mégis jelentős változások léptek hatályba szombattól az EU-támogatások elosztási szabályrendszerében - írta a portfolio.hu

Januárban jött a hír, hogy megszületett a megállapodás a vitatott témákban Magyarország és az Európai Bizottság között, így végre már elindulhatnak az EU-pénzeink Brüsszelből. De akkor még nem lehetett tudni, milyen változtatások és engedmények vezettek a megegyezéshez - írta a portfolio.hu. Ősszel még a levegőben lógott az összes EU-támogatásunk felfüggesztése, mert egy tavaly nyári uniós audit rendszerszintű problémákat tárt fel az irányítási és ellenőrzési területen.

A téli engedmények és a minapi módosítások a gazdasági lap értelmezése szerint együttesen oda vezetnek, hogy az ország elkerüli annak a kellemetlen forgatókönyvnek a megvalóslulását (a GINOP auditjelentés nyomán), ami az összes EU-pénzünk felfüggesztését hozta volna magával egy újabb egyezkedésig. Így viszont a következő hetekben nagy tételben elkezdhetik kiküldeni azokat a támogatási számlákat Brüsszelbe kifizetésre, amelyek mögött itthon már megtörtént a teljesítés.

Ez a beáramló nagy összegű pénz az államháztartás likviditási helyzetét tovább fogja javítani, és egyúttal megteremti az alapot arra, hogy idén még nagyobb legyen a magyarországi pályázati kifizetés, mint tavaly (1987 milliárd forint volt, az idei célsáv 2200-2700 milliárd forint).