eur:
394.04
usd:
365.7
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Ennyi egy magyar átlagos vagyona - az öné több?

A magyar háztartások nettó vagyona 15,6 millió forint volt 2014-ben - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) napokban publikált kiadványából. A háztartások folyószámláján átlagosan mintegy 400 ezer forint, betétszámlájukon 890 ezer forint volt.

A vagyon legnagyobb részét az úgynevezett reáleszközök adták, amelybe az ingatlanok, a járművek, az értéktárgyak és a vállalkozások tartoztak.

Az ingatlan jelentette és jelenti ma is a legnagyobb értéket, átlagosan 11,3 millió forintot.

A szórás regionálisan igen nagy: Közép-Magyarországon az átlag 17,5 millió forint, a keleti országrészben 7,8 millió. A háztartások csaknem negyedének van második ingatlanja is - írja a Napi.hu.

Járműve a családok 51 százalékának van. Ezen belül 80 százalékuknak egy, 17 százalékuknak kettő, 3 százalékuknak kettőnél több autója volt. A céges kocsik nem számítottak bele a felvételbe. A személyautók 1,1 millió forintot átlagos értéket képviseltek.

Jelentős értékű vagyontárgya csak a háztartások 4,5 százalékának volt a felvételkor, ezek átlagos értéke 1,8 millió forint volt. Hogy mi számít vagyontárgynak, azt a válaszadók maguk dönthették el.

Az adatok alapján valamilyen vállalkozása a háztartások 12 százalékának volt, ezek átlagos értéke 13,8 millió forint.

A vagyontárgyak mellett a családok pénzeszközeit is felmérték. A háztartások folyószámláján átlagosan mintegy 400 ezer forint,

betétszámlájukon 890 ezer forint volt.

A különféle befektetések - amelyekkel a családok 53 százaléka rendelkezett - 2,5 millió forintot tettek ki átlagosan. 

2014 októberében a háztartások

37 százalékának volt adóssága, egy háztartásra vetítve 1,4 millió forint

volt ezt az összeg.

Az összes magyarországi háztartás bruttó vagyona 70 ezer milliárd forintot tett ki 2014-ben, ebből vonta le a KSH a teljes 5,9 ezer milliárdos kötelezettségállományt, így a nettó vagyon 64,1 milliárd forintot tett ki. Ezt egy háztartásra vetítve 15,6 milliós összeg.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×