eur:
393.5
usd:
369
bux:
65677.37
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Az internetes társkeresés buktatói: mikre kell figyelni?

Az internetes társkeresés buktatói: mikre kell figyelni?

Többnyire a fogyasztói figyelmetlenség okozza, hogy egyre több a panasz az internetes társkeresők szolgáltatásaira - magyarázza a Budapesti Békéltető Testület szóvivője. Kolyvek Antónia kifejtette: nem a szolgáltatók adatkezelése okoz zavart, hanem az, hogy a panaszosok több esetben nem tájékozódnak az általuk elfogadott üzletszabályzatról.

Az a probléma, hogy amikor a szerződést megköti a fogyasztó, vagyis regisztrál, nem nézi meg, hogy milyen általános feltételei vannak a szolgáltatónak, amelyek akkor derülnek ki, ha egy idő után megszüntetné a szerződését – hangsúlyozta Kolyvek Antónia.

„Lehet, hogy a kicsúszunk a határozott idő lejárta előtti határidőből, akkor a szerződési feltételek szerint automatikusan meghosszabbodik a szerződés a korábbi időszakra kötött idővel, így a szolgáltatási díj is követelhető, sőt leemelhető a bankszámláról.”

A Budapesti Békéltető Testület szóvivője elmondta, leggyakrabban tehát a felhasználók figyelmetlensége okozza a problémát, nem a szolgáltatók élnek vissza az adatokkal, de Kolyvek Antónia hozzátette, arra azért figyelni kell, hogy az általános szerződési feltételek ne hozzák hátrányos helyzetbe a fogyasztót, ezeket akár egy perben is lehet érvényesíteni.

„Ha olyan szerződési feltétellel találkozik, ami számára hátrányos vagy a szokásos gyakorlattól eltérő rendelkezéseket tartalmaz.”

Kolyvek Antónia azt javasolta, a szerződéskötés előtt alaposan érdemes megnézni, kivel kötünk szerződést. Nem biztos, hogy a céget is ugyanúgy hívják, mint az általa üzemeltetett weboldalt. Célszerű megnézni, hogy mióta működő cégről van szó és mi jellemző rá.

„Fontos, hogy a szerződéskötés előtt nézzük meg a felhasználási feltételeket, főleg a fizetési kötelezettség keletkezését, fennállását, mikor, hogyan szüntethető meg a szerződés. Legyen annak nyoma, hogy időben elküldtük a felmondást. Számlát, nyugtát minden szolgáltatásról kell kapnia a fogyasztónak, akkor is, ha interneten vásárolt, ezt utólag is kérheti az eladótól” - hívta fel a figyelmet a Budapesti Békéltető Testület szóvivője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×