Küszöbön a kenyérár-emelés?

InfoRádió / MTI
2017. február 2. 17:19
A Magyar Pékszövetség elkerülhetetlennek tartja a kenyér árának emelését, a sütőipar helyzetének javítását célzó tárgyalásokra nyitottak a kiskereskedelmi láncok.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) által szervezett megbeszélésre a pékszövetség mellett valamennyi kiskereskedelmi áruházláncot meghívták, közülük a CBA, a Coop és a Tesco képviseltette magát. A tárgyaláson részt vett a Magyar Pékszövetség, és Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára.

A sütőipari vállalkozások helyzete évek óta tarthatatlan - mondta Szilágyi Péter, a Magyar Pékszövetség tanácsadója. Árbevétel-arányos bruttó jövedelmezőségük két százalék körül alakul, ez az alacsony eredményszint nem teszi lehetővé a szükséges fejlesztéseket, korszerűsítéseket. Azt szeretnék elérni, hogy legalább a munkaerőköltség növekedését érvényesíteni tudják az áraikban.

A sütőipar helyzetének mielőbbi rendezése az államtitkár szerint is fontos, ellenkező esetben nőhet a szürkegazdaság aránya az ágazatban,

vagy pedig a termékek minőségének romlásával kell számolniuk a fogyasztóknak.

A résztvevő áruházláncok képviselői jelezték, hogy megértik a sütőipari vállalkozások problémáit, és nyitottak a velük való tárgyalásra - közölte a NAK.

Az Eurostat adatai szerint 1 kilogramm fehér kenyér ára az Európai Unióban átlagosan 2,1 euró, Magyarországon viszont csupán 0,88 euró. Ennél a közösségben csak Bulgáriában alacsonyabb a kenyér ára - jegyezte meg Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke.

A kamara adatai szerint a magyarországi sütőiparban körülbelül ezer vállalkozás működik, a szakágazat bruttó termelési értéke mintegy 156 milliárd forint. A sütőipar megközelítőleg 23 ezer munkavállalót foglalkoztat. Magyarországon az egy főre jutó éves kenyérfogyasztás 37 kilogramm körül alakul.