eur:
394.49
usd:
370.24
bux:
65491.71
2024. április 23. kedd Béla

Penészes lakásban él a magyarok negyede

Magyarországon is nagy gondot okoznak a nedves, penészes lakások. Az elmúlt húsz év energiahatékonysági felújításai nem foglalkoztak kellő mértékben a vizesedés problémájával – állapította meg egy német kutatóintézet.

A magyar lakosság 26 százaléka nedves, penészes lakásban lakik. Ez az ötödik legmagasabb arány Európában, és több mint másfélszerese a kontinens 16 százalékos átlagának - írta az Index egy német felmérésre hivatkozva, amely az Eurostat lakásstatisztikáit és a WHO nemzetközi egészségügyi felmérésének eredményeit vette alapul.

A penészes, nedves levegőjű lakások 40 százalékkal növelik az asztma előfordulási gyakoriságát, és hozzájárulnak más felső légúti betegségek kialakulásához is.

A stuttgarti Fraunhofer Épületfizikai Kutatóintézet felmérése szerint a penészes környezet évi 2,2 millió embert betegít meg Európában, és a légúti betegségek kezelésének 82 milliárd euró a közvetlen és közvetett költsége.

A német kutatóintézet munkatársai arra a megállapításra jutottak, hogy az elmúlt két évtizedben zömmel energiahatékonysági megfontolásból végzett felújítások a vizesedés problémáját általában nem kellő mértékben vették figyelembe. Pedig 2050-ig a problémás lakások aránya a felére csökkenthető lenne, ami több mint félmillió ember egészségét adná vissza a kontinensen.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×