eur:
394.36
usd:
371.5
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Nézze meg, mások mire használják a telefonjukat!

Okostelefont mára közel 4 és félmillióan használnak hazánkban, 90 százalékuk valamilyen tartalmat is rendszeresen fogyaszt a mobilján.

Okostelefont mára a felnőtt magyar internetezők 86 százaléka, azaz közel 4 és félmillióan használnak. Közülük wifit 95 százalék (4 millió 260 ezren), mobilnetet pedig már 79 százalék használ okostelefonján (vagyis 3 millió 530 ezren) - derült ki az eNET 2016 októberében végzett online kutatásából.

Minden tartalom egy helyen

Az okostelefonok mindig velünk vannak és könnyen használhatók, ráadásul a wifi és mobilinternet révén állandóan online lehetünk - ezért már nemcsak az informálódás és kapcsolattartás, de a tartalomfogyasztás minden területén meghatározóvá váltak. Tízből kilenc okostelefon-használó fogyaszt is valamilyen tartalmat eszközén: 3,4 millióan híreket, cikkeket, e-könyveket olvasnak; 2,4 millióan zenét és egyéb audió tartalmakat hallgatnak; 1,8 millióan pedig filmeket, videókat (is) rendszeresen néznek rajta.

Nézze meg, mások mire használják a telefonjukat!

Mit olvasunk?

Az okostelefonos hír-, cikk-, és e-könyv-olvasás terén egyértelműen a hírportálok (86%) és a közösségi média oldalak (80%) dominálnak, melyeket jellemzően naponta látogatunk mobilunkkal. Ezeket csak jóval lemaradva követi az elektronikus újságok, magazinok (39%); blogok (29%); végül pedig az e-könyvek mobilon történő olvasása (14%).

Érdekes azonban, hogy a híroldalak mobil alkalmazásait  tízből hét válaszadó nem szokta letölteni, inkább böngészőben olvasnak.

Nőnek a telefonok, jönnek a filmek

Az okostelefonos film- és videónézés érdekes kérdés, hiszen bár a telefonok képernyője folyamatosan növekszik, egy tévéhez, vagy akár egy laptophoz képest még így is igen apró. Mindezért azonban kárpótol, hogy segítségükkel bárhol és bármikor tudunk mozgóképes tartalmakat fogyasztani.

Okostelefonos film- és videónézés esetében az ingyenes online lehetőségek használata dominál (83%), a telefonra töltött videók alkalmazással történő nézése csak 46 százalékra jellemző.

Egyre gyakoribb az okostelefonos tévézés is: már 31 százalék szokott készülékén élő tévéműsort online nézni, 29 százalék pedig tévéműsort visszanézni.

Előfizetéses streaming szolgáltatásokat azonban egyelőre csupán 4 százalék használ telefonján.

A telefonon nézett tartalmak hossza és köre is egyre bővül: a rövidebb, humoros videók; a zenei klipek, koncertfelvételek; és a közösségi oldalakon ismerősök megosztott videói mellett a válaszadók közel fele már filmeket, harmada sorozatok epizódjait, negyede pedig tévéműsorokat (is) néz.

Nézze meg, mások mire használják a telefonjukat!

A film- és videónézés esetében a wifi használata a jellemzőbb, de a válaszadók harmada már wifit és mobilnetet egyaránt igénybe vesz ehhez.

Ingyen zene, de már a netről

Az okostelefonos zenehallgatás elterjedtsége szintén nem meglepő, azonban míg korábban az mp3 volt a meghatározó (melyhez nincs szükség internetkapcsolatra), addig mára az ingyenes online zenehallgatási lehetőségeket (például a YouTube-ot) is ugyanolyan arányban szokták igénybe venni a válaszadók (mindkettő 76%).

Ezzel együtt az egyéb online zenehallgatási lehetőségek népszerűsége is folyamatosan nő: élő webes rádiót 25 százalék, előfizetési lehetőséget is nyújtó online zenei streaminget (például Spotify, Deezer, Google Play Music) pedig 13 százalék szokott hallgatni telefonján.

Bár okostelefonos zenei streaminghez tízből kilencen még mindig inkább wifit vesznek igénybe,

az ehhez mobilnetet (is) használók aránya már eléri a 42 százalékot.

22 százalék ideiglenesen le szokta menteni a lejátszási listáit is, így offline módban is tudja hallgatni őket.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×