eur:
393.75
usd:
364.96
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Tüzelőhiányt okoz a nagy hideg

Tüzelőhiányt okoz a nagy hideg

Átmeneti tűzifahiány van Észak-Magyarországon: 2-3 hetet is kell várni a megrendelt fára és az is frissen kivágott, élőnedves fa, aminek rossz a fűtőértéke - mondta az InfoRádiónak Dobre-Kucsmár Csaba, az Egererdő Zrt. vezérigazgató-helyettesét.

Az extrém hideg miatt jelentősen megnőtt a tűzifa iránti kereslet, amit az Egererdő Zrt. csak csúszással tud kielégíteni. Dobre-Kucsmár Csaba szerint 2-3 héttel korábban kell rendelni, ennyi tartaléka mindenkinek legyen otthon. A társaság jelenleg a frissen kitermelt fát tudja eladni, amelynek fűtőértéke rossz a nedvességtartalma miatt.

A nehézséget több körülmény együttes jelenléte okozza. Elsőként az, hogy a lakossági megrendelők a korábbi évek alapján számolva alulbecsülték az idénre szükséges mennyiséget – de természetesen ilyen, hetekig tartó mínuszokkal nem is lehetett tervezni –, és most sok az újabb rendelés. Ezeket ráadásul párhuzamosan kell kiszállítani az önkormányzatok által a szociális tűzifaprogramban igényelt téli tüzelővel. Mindeközben a téli időjárás miatt a kitermeléshez először az erdei utakat is le kellett takarítani, ami további 4-5 nap késéshez vezetett.

A hiányhoz az is hozzájárul, hogy az Egererdő működési területén az előző kitermelési időszak (2015. szeptember és 2016. március között) extrém módon csapadékos volt, így a tervezettnél mintegy 20 ezer köbméterrel kevesebb fát tudtak csak kitermelni. Ez a mostani kitermelési időszak elejére, tavaly szeptemberre el is fogyott, ezért nem tudnak kiszáradt fákat szállítani, csak élőnedves tüzelőt, aminek viszont gyengébb a fűtőértéke. Ezzel együtt a hideg ellen természetesen megfelelő.

További nehézséget okoz, hogy idén az alföldiek is vásárolnak fát az északi hegyvidékes területről. Ott korábban jellemzően Ukrajnából és Romániából szerezték be a tüzelőt, de az előbbiből a válsághelyzet, az utóbbiból pedig a fakitermelési és exportálási szabályok szigorítása miatt lecsökkent a Magyarországra történő szállítás.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×