eur:
393.76
usd:
369.65
bux:
65791.3
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

További drágulás jöhet a lakáspiacon

2017 az új lakások éve lesz: országosan 14-16 ezer lakás épülhet. Budapesten elsősorban a XIII. és XI. kerületben, vidéken Győrben és Debrecenben zajlanak a legnagyobb beruházások. A lakásárak idén tovább drágulnak; a legnépszerűbb kerületekben és városokban 5-10 százalékos áremelkedés várható főleg a társasházi lakásoknál.

Egyre nagyobb a lakásépítési kedv: az Otthon Centrum becslése szerint 2016 végéig összesen mintegy 25 ezer építési engedélyt adtak ki, és az épített lakások száma elérte a 10-12 ezret. A legtöbb engedélyt Közép-Magyarországon és Nyugat-Dunántúlon adták ki. A várakozások szerint 2017-ben lakást elsősorban Budapesten, a fővárosi agglomerációban, a vidéki régióközpontok és megyei jogú városokban és környező településeken, valamit a Balaton partján keresnek majd a vásárlók. Az épülő új lakások száma elérheti a 14-16 ezret idén.

A cég felmérése szerint Budapesten 338 projektben közel 21 ezer lakás jelent meg online hirdető felületeken, ezek az elkövetkező néhány éven belül fognak felépülni. A legtöbb beruházás továbbra is a XIII. és XI. kerületben található.

Vidéki régióközpontjainkban és a megyei jogú városokban 163 projekt jelent meg online hirdetőfelületeken, amelyek az elkövetkező néhány éven belül fognak felépülni. A legtöbb Debrecenben és Győrben, itt zajlik a vidéki vállalkozói lakásberuházások közel harmada, a hat régióközpontban, valamint Sopronban található a beruházások közel háromnegyede. A maradék tizenhat megyei jogú városban összesen 45 társasházi projekt jelent meg.

Idén várhatóan csökken a lakásár növekedés dinamikája. A legnépszerűbb kerületekben és városokban elsősorban a társasházi (tégla és panel) lakások tekintetében

várható további 5-10 százalékos áremelkedés.

Az új építésű lakásoknál pedig elsősorban az alacsonyabb árfekvésű külső kerületekben várható hasonló mértékű drágulás. Az alku mértékének változása, illetve az értékesítési idő átlagának stabilizálódása 2016-ban azt jelezte előre, hogy átlagosan az alacsonyabb árszegmensekben várható még inkább drágulás.

2016-ban az új lakások piacán a legtöbb adásvétel 20-35 millió forint között történt, míg a használt lakások két-harmada 10-25 millió forint között kelt el. Pest megyében a családi házak túlsúlya jellemző, itt az adásvételek meghatározó hányada 8-22 millió forint között volt.

A fővárosban a használt társasházi tégla lakások fajlagos átlagára a kerületek többségében 250-550 ezer forint/ négyzetméter között alakult 2016-ban, míg a panellakások átlagos ára 220-350 ezer forint volt. A legdrágábbnak a XI. és a XIII. kerület lakótelepei számítottak, a legolcsóbbnak Pesterzsébet. A családi házak kerületenkénti átlagára 200-500 ezer forint között alakult: a külső pesti kerületekben 200-300 ezer Ft/m2, a II. és XII. és a XIII. kerületben 500 ezer forint/négyzetméter, a XI. kerületben pedig 400 ezer forint/négyzetméter körül alakult a fajlagos ár.

A fővárosban a legdrágább az V. kerületi belváros, ahol átlagosan több mint 800 ezer forintba került egy használt társasházi lakás négyzetméterára. A legalacsonyabb átlagos árszint a VIII. kerületben, a Fiumei út - Orczy út, valamint a X. kerület Sibrik Miklós út - Maglódi út - Fehér út közötti sávban volt jellemző, ahol 300 ezer forint/négyzetméter átlagáron keltek el a lakások.

A családi házaknál a listavezető Rózsadomb, ahol 600 ezer forintos négyzetméterár jellemző, míg a XII. kerület magasabb részein 500 ezer forint/négyzetméter átlagár volt mértékadó. A legalacsonyabb áron Újpesten értékesítettek családi házakat, mindössze 200 ezer forintért négyzetméterenként. Az agglomeráció településein a társasházi lakások és családi házaknál egyaránt Budakeszi járás települési voltak a legdrágábbak. A társasházi lakások ára meghaladta a 400 ezer forint/négyzetméter, a családi házak pedig 250 ezer forint/négyzetméter átlagáron keltek el.

A vidéki megyei jogú városokban a négyzetméterárak 150-250 ezer forint/négyzetméter között alakultak tavaly, azaz a legdrágább városok csak megközelíteni tudják a főváros legalacsonyabb árfekvésű kerületeit.

Tavaly 180-320 ezer forintos négyzetméterár jellemezte a Balaton menti társasházi lakások fajlagos árát tó körüli településeken. A magasabb árak Balatonfüred és Siófok térségében, míg az alacsonyabbak a kisebb városokban jellemzőek. A családi házak átlagára a Balaton keleti medencéjében, kivált annak nagyobb településeken 200 ezer forint körül, míg a nyugati medence kisebb településein 150 ezer forint körül alakultak. Új lakások nagyobb számban csak Siófokon fordultak elő a 2016-ban közel 500 ezer forintos négyzetméteráron. A Velencei-tó néhány településein a családi házak átlagára 180 ezer forint/négyzetméter volt.

A válság éveihez képest

tavaly összességében csökkent az árengedmény mértéke.

Ennek mértékét illetően azonban nem csak lakástípusonként, de a földrajzi régiók szerint is jelentős eltérés van. Az alku mértékének további csökkenése elsősorban családi házak esetében várható. A társasházak alku szintje országosan közelít a válság előtti szinthez, azonban a vidék városokban, ahol az alku mértéke még mindig több százalékponttal elmarad a válság előtti értékektől ott további 1-5 százalékos csökkenés várható.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×