eur:
394.5
usd:
370.35
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Már nem a családi ház a menő

Magyarországon volt a legmagasabb az ingatlanárak emelkedése 2016 harmadik negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva 29 uniós ország közül - hívta fel a figyelmet az OTP Ingatlanpont vezető elemzője. Valkó Dávid szerint az elmúlt évben tapasztalt árnövekedés legnagyobb nyertesei a fővárosi panellakások.

Az OTP Ingatlanpont vezető elemzője elmondta a lakásárak változásának elemzéséhez háromféle mutatót szoktak vizsgálni: az elsőben azt nézik, hogy az előző év, tehát 2015 harmadik negyedévéhez képest 2016 harmadik negyedévében mennyit drágultak a lakások.

„Ebben 29 európai ország közül vezetünk; 11,6 százalékkal nőttek a magyar lakásárak. Ez messze meghaladja az EU egészén mért, 4,3 százalékos átlagot. Hazánkon kívül még Lettországban és Izlandon haladta meg a 10 százalékot egy év alatt a drágulás. A környező országokban 7-8 százalék között van az árak emelkedése, csökkenést mindössze Olaszországban és Cipruson mértek az egy év alatt.”

Egy másik mutató az előző negyedévhez, tehát 2016 második negyedévéhez képest 2016 harmadik negyedévében tapasztalt drágulást mutatja – jelezte Valkó Dávid.

„Itt lecsúsztunk a dobogóról. 3,4 százalékkal nőttek három hónap alatt az árak, ebben Írország, Málta és Izland is előttünk van.”

A harmadik egy hosszabb távú mutató: 2010-es bázishoz képest ad információt a lakásárakról – magyarázta a vezető elemző.

„Itt a középmezőny élén állunk a 20 százalékos drágulással. Észtországban például 67 százalékkal magasabbak a mostani árak, mint hat éve. Sok észak-európai országban is 40-60 százalékos drágulást mutat az Eurostat.”

Magyarországon ingatlantípusonként és regionálisan is nyílik az olló – fogalmazott Valkó Dávid.

„Míg 2015-ben egységesen minden drágult, 2016-ban Budapesten 20 százalékos volt a drágulás, megyei jogú városokban 10, kisebb városokban alig 1, sőt községben 15 százalékos árcsökkenés is látható 2016-ban, tehát egyre nagyobb a különbség regionálisan az országban.”

Az OTP Ingatlanpont vezető elemzője hozzátette, ez összefügg azzal, hogy a családi házak esetében 10 százalékos árcsökkenés figyelhető meg, a községek lakásállományának nagy részét ezek teszik ki. Ezek az ingatlanok kiesnek a befektetési célú vásárlások köréből és elég nagy is a túlkínálat Pest megyében például.

„A lakásoknál 10-15 százalékos drágulás látszik, a prímet a lakótelepi lakások viszik. A tavaly eladott lakótelepi lakások átlagára országosan meghaladja a 200 ezer forint/négyzetmétert.”

A fővárosban 2014 második fele óta az látszik, hogy a befektetési célú vásárlások az olcsóságuk és jól kiadhatóságuk miatt elsősorban a paneleket célozzák – mondta Valkó Dávid.

„Nem egy lakótelepen már 3-400 ezer forint/négyzetméter között vannak az átlagárak, de vannak 500 ezer forintos piaci tranzakciós árak is, például a XI. kerületi lágymányosi lakótelepen” - tette hozzá az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×