eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Áprilisig vegyen zöldrendszámos autót!

Áprilisig vegyen zöldrendszámos autót!

Kevesebb autó kaphat zöldrendszámot a jövőben, mert a nemzetgazdasági tárca tervezete szerint a széndioxid-kibocsátási szintet határoznák meg alapfeltételül. Az új szabályokat április elején vezethetik be.

Már hónapok óta téma, hogy olyan autók is kaphattak zöldrendszámot, amelyekben van ugyan elektromos meghajtás is – jellemezően egy kisteljesítményű villanymotor, ami 25-40 kilométerre elég –, de mellette ott a 3-4 literes benzinmotor, amelyeknek nagy a károsanyag-kibocsátása. Márpedig ezek a 2-3 tonnás, jellemzően 15-30 milliós autók károsabbak a környezetre, mint egy pár éves, egytonnás, hagyományos benzines kisautó – hangoztatták a szakértők.

A zöldrendszám azért lett hirtelen érdekes, mert komoly előnyöket kapott az, akinek az autója a feltételeknek megfelelt: egyrészt ingyen lehet parkolhat a fővárosban, másrészt nem kell fizetnie regisztrációs adót, gépjárműadót, illetve cégautóadót és vagyonszerzési illetéket sem.

A Nemzetgazdasági Tárca államtitkára már a nyár végén megemlítette, hogy lesz változás, és az is nyilvánvaló volt, hogy szűkítik a lehetőségeket.

Lepsényi István szerint például alapvető, hogy a most elvárt minimum 20-40 kilométeres hatótávolság nőjön, de alapfeltétel lesz a kibocsátási érték megváltoztatása is – mondta legutóbb az InfoRádió kérdésére.

„Elkészítettünk egy olyan elképzelést, amely a zöldrendszám kiadását megfelelő emissziós értékhez köti – tehát egy alacsony kibocsátási értékhez –, mert szeretnénk mi is azt elkerülni, hogy egy nagyon nagy hibrid jármű esetleg megkapja a zöldrendszámot annak ellenére, hogy az emissziós értéke magas. Ha az elképzelést bevezetjük, akkor sem úgy történik, hogy egyik pillanatról a másikra visszavesszük a zöldrendszámokat, hanem egy hosszabb átalakulási folyamat lesz, amelynek az eredményeképpen kicsit tisztulni fog a kép, hogy ki kaphat zöldrendszámot” - fogalmazott az államtitkár.

A fenti mondatból pedig az is nyilvánvaló, hogy a már zöldrendszámmal forgalomban lévő autóktól nem veszik el a változtatás élesítése után a kedvezményt, hanem hosszabb lesz az átmenet, ami praktikusan azt jelentheti, hogy a következő műszaki vizsgán az aktuális szabályozásnak kell megfelelni. Azaz ha egy most vásárolt autó csak a mostani minimum feltételeknek felel meg, négy évig akkor is élvezheti a zöldrendszám előnyeit, ha egy vagy két hónap múlva szigorítanak a szabályozáson.

Az, hogy a szigorítás mikorra várható, még tippet sem adott az államtitkár. Azonban a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium épp az elmúlt hetekben jelentette be, hogy bevezet egy új, úgynevezett szürke rendszámot a vonóhorogra szerelhető biciklitartókra. Ennek időpontja április lesz, a szezon kezdete, így nem lenne meglepő, ha akkor egy füst alatt a zöldrendszám feltételeinek megszigorítása is megtörténne.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×