Jobban drágult a magyar benzin, mint Európában

Infostart
2017. január 14. 14:03
Az elmúlt egy évben a magyar üzemanyagárak nagyobb mértékben emelkedtek, mint az európai átlag, ez azonban nem kizárólag a jövedékiadó-emelés eredménye - írta a Napi.hu.

A benzin ára 2016 elején euróban számolva még a negyedik legalacsonyabb volt az Európai Unióban (EU), most már csak a tizedik. A dízel tavaly a kilencedik legolcsóbb volt, idén a 17-ik vagy ha úgy tetszik a 12-ik legdrágább - derül ki az Európai Bizottság adataiból.

Ennél is jobban mutatja a trendet, ha az üzemanyag drágulását nem euróban, hanem nemzeti valutában számoljuk. Ekkor látszik, hogy itthon 12,9 százalékkal drágult a benzin és 21,6 százalékkal a gázolaj. Ez mind a két üzemanyag-típus esetében a harmadik legmagasabb növekedés a 28-tagú EU-ban. Az átlag a benzinnél 9,7 százalék, míg a dízelnél 15,6 százalék - szintén a nemzeti valutában számolva.

Az átlagon felüli drágulás több okra vezethető vissza. Az egyik, hogy a régióban, így Magyarországon is az európai átlagnál nagyobb volt a fogyasztás bővülése, amely lehetőséget teremtett az árrések növelésére - mondta a Napi.hu-nak Pletser Tamás, az Erste Befektetési Zrt. olaj- és gázipari elemzője. A hazai fogyasztás lassan a válság előtti szinthez közelít. Ezen kívül az sem "tett jót" a régiós áraknak, hogy 2015 végén nagy tűz ütött ki az északnyugat-csehországi Litvínov olajfinomítójában.

Az üzemanyagok árát az adóktól megtisztítva, euróban számolva valóban látszik, hogy az átlagnál némiképp jobban emelkedtek. Mivel azonban a forint 2017 elején közel 3 százalékkal erősebb, mint egy évvel korábban, nemzeti valutában a növekedés nem olyan kiugró.