A NAV döntött, olcsóbb lesz az ételmaradék

InfoRádió
2017. január 6. 18:01
Csökkent az éttermi szolgáltatások áfája, de a szabályozás különbséget tesz a helyben fogyasztás és az elvitel között, így kérdéses volt, melyik kulcs szerint kell számlázni, ha a vendég nem tudta megenni a megrendelt ételt, és elcsomagoltatja. A NAV most közleményben tisztázta a kérdést.

Milyen adómértéket kell alkalmazni akkor, ha egy vendég megrendelte az ételt az étteremben, de nem tudta mindet megenni, ezért kéri, hogy a maradékot csomagolják el? - teszi fel a kérdést az adóhatóság tájékoztatója.

A tájékoztatás alapján a vevő elviteli vagy helyben fogyasztási szándéka a meghatározó. Így van ez abban az esetben is, ha az étteremben a vendég a helyben fogyasztásra megrendelt étel maradékának elcsomagolását kéri. Ha a vendég eredeti szándéka éttermi szolgáltatás igénybevételére irányult, a megrendelt, de teljes egészében el nem fogyasztott, becsomagolni kért maradék étel nem termékértékesítésnek, hanem az éttermi szolgáltatásnyújtás részének minősül, ezért erre a 18 százalékos kedvezményes adómérték alkalmazandó.