eur:
394.03
usd:
365.68
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Hetente kétszer változhat a cigaretta ára

Január elsejétől nem tüntetik fel a cigaretták zárjegyén a kiskereskedelmi ár, hanem a NAV közli a honlapján. Ráadásul a cigaretta ára, akárcsak az üzemanyagoké, hetente kétszer is változhat.

A jövedéki törvény január 1-jétől hatályos rendelkezései értelmében a dohánygyártmányok adójegyéről lekerül a kiskereskedelmi eladási ár, és a dohánytermékek csak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján közzétett áron lesznek értékesíthetők.

A kiskereskedelmi ár hetente legfeljebb kétszer, hétfőn vagy csütörtökön változhat - függetlenül attól, hogy az esetleg munkaszüneti nap. Az új árakat hétfői hatályba lépés esetén péntek, csütörtöki hatályba lépés esetén szerda 12 órától teszi majd közzé honlapján a NAV.

Árváltozás esetén három különböző listát tesznek közzé. Az adott napon alkalmazható hatályos kiskereskedelmi eladási árak listáját a kiskereskedelmi forgalomban lévő valamennyi termékről, a kizárólag az árváltozással érintett termékek adatait tartalmazó listát, valamint a korábban közzétett adatok listáját, feltüntetve rajta azt, hogy a korábbi kiskereskedelmi eladási ár milyen végső időpontig alkalmazható - jelezte a NAV.

A régi, még az árat is feltüntető zárjegyes termékeket áprilisig árulhatják a boltok.

A cigaretta ára pedig emelkedni fog idén is, mert az adómértékének 2018. január 1-jére el kell érnie az uniós adóminimumot, ugyanis ekkor jár le a Magyarország számára a 2011/64/EU tanácsi irányelvben biztosított derogáció írja az Adózóna. Az adóminimum a forgalomba hozott cigaretták súlyozott kiskereskedelmi értékesítési átlagárának legalább 60 százaléka, de legalább 90 euró ezer darabonként. Kérdés persze, hogy 2018-ra hogyan alakul a forint/euro árfolyam. Mindenesetre a cigaretta és ahhoz igazodva a szivar, szivarka és a fogyasztási dohányok adómértéke három lépcsőben emelkedett, illetve fog az év folyamán emelkedni az adóminimum teljesítése érdekében: első ízben 2016. szeptember 1-jétől, majd 2017. január 1-jétől, végül 2017. július 1-jétől.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×