Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Megvan az év végi euró-forint árfolyam

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Egyre érdektelenebb, hogy az év utolsó kereskedési napjain milyen szinten áll a magyar fizetőeszköz - mondta az InfoRádió kérdésére a Portfolio elemzője. Beke Károly szerint ennek addig volt jelentősége, amíg a magyar államadósság jelentős része devizában jelent meg, így az év végi árfolyamokkal kozmetikázni lehetett az adósság mutatóját.

Az államadósságon belül csökkent a devizaadósság részaránya, ezért egyre kevésbé lett érdekes a forint árfolyama - mondta Beke Károly, a Portfolio elemzője. 

"Korábban az adósságszám kozmetikázása miatt lehetett fontos, hogy a forint egy bizonyos szint alatt maradjon az év végén, hiszen a devizaadósságot mindig az év utolsó árfolyamán váltják át, és ez akár meg is dobhatta az adósságrátát az év végén" - utalt a korábbi motivációkra az elemző

Mostanra 25 százalékra csökkent a deviza részaránya a teljes államadósságon belül, ezzel pedig egyre kisebb a euró-forint árfolyam jelentősége. A hivatalos devizaárfolyamot pénteken meg is állapította a Magyar Nemzeti Bank

311,02 forinton,

utána erősödni is kezdett a magyar fizetőeszköz.

"Az árfolyam kozmetikázása sokáig magyar sajátosság volt, amíg 50 százalék felett volt a deviza részaránya, a környező országokban ez például nem volt jellemző - mondta Beke Károly. - A magyar gazdaság sérülékenységét éppen az adta akkor, hogy nagyon magas volt a GDP-arányos államadósság, és azon belül a deviza részaránya."