eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Megvan az év végi euró-forint árfolyam

Egyre érdektelenebb, hogy az év utolsó kereskedési napjain milyen szinten áll a magyar fizetőeszköz - mondta az InfoRádió kérdésére a Portfolio elemzője. Beke Károly szerint ennek addig volt jelentősége, amíg a magyar államadósság jelentős része devizában jelent meg, így az év végi árfolyamokkal kozmetikázni lehetett az adósság mutatóját.

Az államadósságon belül csökkent a devizaadósság részaránya, ezért egyre kevésbé lett érdekes a forint árfolyama - mondta Beke Károly, a Portfolio elemzője. 

"Korábban az adósságszám kozmetikázása miatt lehetett fontos, hogy a forint egy bizonyos szint alatt maradjon az év végén, hiszen a devizaadósságot mindig az év utolsó árfolyamán váltják át, és ez akár meg is dobhatta az adósságrátát az év végén" - utalt a korábbi motivációkra az elemző

Mostanra 25 százalékra csökkent a deviza részaránya a teljes államadósságon belül, ezzel pedig egyre kisebb a euró-forint árfolyam jelentősége. A hivatalos devizaárfolyamot pénteken meg is állapította a Magyar Nemzeti Bank

311,02 forinton,

utána erősödni is kezdett a magyar fizetőeszköz.

"Az árfolyam kozmetikázása sokáig magyar sajátosság volt, amíg 50 százalék felett volt a deviza részaránya, a környező országokban ez például nem volt jellemző - mondta Beke Károly. - A magyar gazdaság sérülékenységét éppen az adta akkor, hogy nagyon magas volt a GDP-arányos államadósság, és azon belül a deviza részaránya."

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×