eur:
393.75
usd:
367.98
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Több pénz jutott a k+f-re idén

A korábbi évekhez képest jelentősen nagyobb összegű, 83 milliárd forintos támogatást kaptak 2016-ban a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs (NKFI) Alaphoz pályázó kutatóhelyek és vállalkozások. A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal kezelésében lévő pénzalapból 2017-ben a keretösszeg további növekedése várható - tájékoztatott az MTI-nek csütörtökön megküldött összefoglalójában a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal.

Az idén kifizetett összeg 56,6 százalékkal nagyobb a tavalyi 53 milliárdnál és jóval több mint duplája a 2014-es 35 milliárd forintnak.

Elemzésében a hivatal megjegyzi, hogy az adott évben meghirdetett programok keretösszegéből a kifizetések több év alatt teljesülnek, ezért az idei kifizetések összege és a meghirdetett felhívások keretösszege eltérő.

Az idén meghirdetett felhívások mintegy 36 milliárd forinttal támogatják a vállalatok és a kutatóhelyek együttműködésében megvalósuló programokat, 21 milliárd forinttal pedig a vállalatok önálló kutatásfejlesztési és innovációs tevékenységét. A 2015-ös évhez képest 15 százalékkal megnövelt keretösszeg, 7 milliárd forint volt pályázható a kutatói kezdeményezésű témapályázatra és 1,8 milliárd forint a posztdoktori ösztöndíjakra.

A kormány által 2017-re már elfogadott programstratégia szerint az alapkutatási célú kutatási témapályázatok keretösszege 14 százalékkal, 8 milliárd forintra nő. Az önálló vállalati innovációs programok megvalósítását célzó vissza nem térítendő forrás pedig 30 milliárd forint keretösszeggel lesz elérhető 2017-ben úgy, hogy emellett külön 10 milliárd forint keretösszegű pályázat nyílik meg a vállalkozások exportorientációjú K+F tevékenységének támogatására. További 10 milliárd forint a nemzeti kiválósági programok támogatására, és 17 milliárd forint a versenyképességi és kiválósági együttműködések támogatására szolgál majd, amely elsősorban a vállalati és az egyetemi-akadémiai együttműködésben végzett alkalmazott kutatásokat támogatja - olvasható a tájékoztatóban.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:49
×
×
×
×