eur:
393.16
usd:
367.81
bux:
66027.93
2024. április 24. szerda György
Nem fizetik ki idén a decemberi béreket a közszférában

Nem fizetik ki idén a decemberi béreket a közszférában

A szabályozás változása miatt idén már nincs előre hozott fizetés a közszférában, csak januárban utalja a Magyar Államkincstár a dolgozók decemberi fizetését.

Sem karácsony előtt, sem pedig a két ünnep között nem kapják meg decemberi munkavégzésük után járó fizetésüket a közszférában dolgozók, mintegy 900 ezer ember. Pedig az elmúlt években rendre az volt a gyakorlat, hogy január eleje helyett, már decemberben megjött a pénz, ami az ünnep miatt jól jött az érintetteknek, bár a január végtelenül hosszúnak tűnhetett ezután.

A Magyar Államkincstár az InfoRádió megkeresésére azt írta: a központosított illetmény-számfejtés rendjét az államháztartásról szóló törvény, illetve ennek egy rendelete szabályozza. Ez a jogszabály módosult tavaly, ezért valamennyi intézménynél a bérszámfejtés minden hónap utolsó munkanapján történhet, és ez vonatkozik a 2016. decemberi számfejtés időpontjára is.

A fizetések utalása a közszolgálati jogviszonnyal rendelkezők esetében minden hónap ötödik napjáig, közalkalmazottaknál és a munka törvénykönyve hatálya alá tartozóknál tizedikéig történik.

Van ugyanakkor idén kivétel: azoknál a központi hivataloknál, költségvetési szerveknél, háttérintézményeknél, amelyek 2017. január elsejével megszűnnek, még ebben a hónapban meglesz a bérfizetés – írta az Államkincstár. Vagyis ezen intézmények dolgozói az átalakulás, megszűnés, beolvadás miatt előbb kapják meg decemberi teljesítményükért a fizetésüket. Érintett intézmény például a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság, a Nemzeti Közlekedési Hatóság, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal, a Nemzeti Kulturális Alap, vagy épp az Országos Egészségbiztosítási Pénztár.

Az állami tulajdonú társaságok, csakúgy, mint más cégek, maguk döntik el, hogy előrehozzák-e a decemberi bérek kifizetését.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: "ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik"

Nehéz ugyan szerinte kisilabizálni, hogy mit hoz a jövőt, de a kormány segít abban az MKIK-val összefogásban, hogy megfelelő, korszerű, időt álló képzésben részesülhessenek a fiatalok egy veszélyes világban is - mondta a miniszterelnök egy fiatalok szakmaválasztását segítő fesztivál szónokaként.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Mi lesz a jövő fenntartható technológiája?

Mi lesz a jövő fenntartható technológiája?

A technológia akkor érdekes, ha az egy hosszútávú, jó célt tud támogatni. Bár sok régi beidegződést meghaladtunk az elmúlt időszakban Magyarországon is, de még most is sok a kihívás. Mi tudja segíteni a technológiákban a zöld átmenetet? Melyik technológiában hisznek most a nagyvállalatok? Milyen szerepet játszik ebben a digitalizáció? Gazdaságilag ez mennyire fenntartható és min kellene változtatni a zöld átállás megvalósítása érdekében? Többek között ezekről a kérdésekről beszéltek a Portfolio Sustainable Tech 2024 konferenciának szakértői Szoboszlai Beáta, a PwC Magyarország energiaipari és közműszolgáltatási tanácsadási igazgatójának moderálásában.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×