eur:
394.64
usd:
364.89
bux:
65498.22
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Ennyivel lehet olcsóbb az internetezés

Január 1-jével 27-ről 18 százalékra csökken az internet-előfizetés áfája, és ezzel egyhavi előfizetési díj spórolható meg jövőre - mondta a Digitális Jólét Programjáért felelős miniszterelnöki biztos szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

Deutsch Tamás hozzátette: 2018 január 1-jétől 5 százalékos szintre akarja csökkenteni a kormány az internet-előfizetés áfáját, az erre vonatkozó javaslat már készül a Nemzetgazdasági Minisztériumban.

Emlékeztetett: az év közepén a kormány olyan javaslattal fordult az Országgyűléshez, amely az internetezés áfájának csökkentését tartalmazta, és a parlament nagy többséggel elfogadta az erről szóló törvényt, amely már hatályba is lépett. Korábban az internetezésről tartott nemzeti konzultáció során az egyik kérdés arra vonatkozott, hogy a polgárok mely intézkedést tartják a leghelyesebbnek azért, hogy minél olcsóbb legyen az internet Magyarországon, és a legtöbben az áfacsökkentést mondták - idézte fel.

Deutsch Tamás azt mondta: a változás nemcsak a sok millió már internetező magyar polgárnak jó, hanem azoknak is, akik csak most, az áfacsökkentés eredményeként jutnak hozzá az internethez. Amióta az internet rendelkezésre áll, most lesz a legkisebb a szolgáltatás áfája - közölte.

Hangsúlyozta: a jövő év elejétől az internetezők zsebében összességében 13-15 milliárd forint marad, ennyivel kevesebb adót kell majd befizetni az internethasználat után, ami azt jelenti, hogy 2017-ben egyhavi előfizetési díjat lehet megspórolni azzal, hogy ugyanazért a szolgáltatásért kevesebbet kell fizetni.

A miniszterelnöki biztos elmondta: az intézkedéssel az EU 28 tagállama közül Magyarországon lesz a második legalacsonyabb az internetezést terhelő áfa. Luxemburgban 17 százalék, Máltán pedig szintén 18 százalék - közölte. Hozzátette: az intézkedés javítja az ország versenyképességét, hiszen a gazdaság működése nem képzelhető el az internet széleskörű használata nélkül.

Deutsch Tamás kitért arra: "szinte már menetrendszerűen", a magyar kormány javaslata és a parlament döntése miatt "kekeckedő brüsszeli észrevételekkel" kellett szembetalálniuk magukat, de nem engedtek ezeknek. Rendkívül lassú, merev, az európai polgárok érdekeit nem szem előtt tartó a brüsszeli döntéshozatal, hiszen 2014-ben az Európai Bizottság megfogalmazta az európai áfairányelvek felülvizsgálatának szükségességét, de ez a javaslat még mindig nem készült el, holott 500 millió európai polgárt érint - mutatott rá. Hozzátette: nem biztos abban, hogy a magyar intézkedés miatt kötelezettségszegési eljárást indít a bizottság, mert az illetékes biztos többször is hivatalos levélben arról tájékoztatott, hogy egyetért az áfacsökkentés céljával.

A miniszterelnöki biztos arról is beszélt, hogy már 2016 negyedik negyedévében olyan számlákat kapnak az internet-előfizetők, amelyben szétbontva szerepel, hogy az internetezésnek mennyi a nettó előfizetési díja. Erre kerül a most még magasabb áfaszint, így mindenki láthatja majd a maga számlájában a változást - magyarázta. Hozzáfűzte: ez garancia arra, hogy ne fenyegessen az a veszély, hogy a szolgáltatók "lenyelik" az áfacsökkentést.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Jó sztorik a magyar tőzsdén

Jó sztorik a magyar tőzsdén

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően Európában és Amerikában is óvatos emelkedést láthatunk a tőzsdéken. A magyar piacon különösen jó ma a hangulat, izgalmas befektetési sztorikban nincs hiány: jelentős pluszban áll a Waberer's részvénye, miután kiderült, hogy a társaság sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International többségi részesedésének felvásárlását. Ezen felül magas forgalom mellett emelkedik a PannErgy részvénye is, miután rekord évről tudott beszámolni a társaság bevétel és profit szinten is. Délután pedig az Alteo is bejelentette, hogy az egy részvényre jutó 200 forintos alap osztalék mellett 200 forintos rendkívüli osztalékot javasol részvényenként. Ami a gazdasági eseményeket illeti, ma az USA-ban a lakáspiaci adatok mellett az 5 éves inflációs várakozásokat is közzéteszik. Legutóbb növekedtek a várakozások, ami semmiképp nem jó hír a Fed számára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 10:22
×
×
×
×