eur:
394.06
usd:
365.63
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Nincs online pénztárgép? - Röpülhet a milliós bírság

Egymillió forintra is bírságolhatók az újonnan online pénztárgép használatára kötelezett tevékenységi körbe tartozók közül azok, akik januártól elmulasztják a bizonylat kiállítását, kivéve, ha nyugta helyett számlát állítanak ki, és valamennyi számláról havonta adatot szolgáltatnak - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az MTI érdeklődésére kedden.

A Magyar Nemzet keddi számában írt arról, hogy a masszőrök még nem tudják, be kell-e szerezniük az online kasszákat, vagy az kiváltható egy számlázóprogrammal. A Masszőrök Egyesületének elnöke a lapnak elmondta: az adóhivatalban azt a tájékoztatást kapták, hogy minden masszőrnek kötelező beszereznie és januártól használnia kell a készüléket, a hivatal honlapja szerint azonban ez kiváltható egy megfelelő számlázóprogrammal is. Egyértelmű tájékoztatást arról sem kaptak, hogy milyen büntetésre számíthat az, aki nem tartja be a szabályokat, de jó néhányan inkább beszerezték a készüléket - mondta.

Az MTI érdeklődésére az adóhatóság közölte: az online pénztárgép használatára tíz újonnan kötelezett tevékenységi kör vállalkozói - közöttük a masszőrök - 2017. január 1-jétől kizárólag online pénztárgéppel állíthatnak ki nyugtát. Ha nyugta helyett számlát állítanak ki, mentesülnek a gépi kiállítású nyugta kibocsátása alól, de kötelesek valamennyi számláról havonta adatot szolgáltatni a NAV-nak.

A NAV honlapján minden szükséges információ megtalálható az alábbi linken: http://nav.gov.hu/nav/ado/online_penztargepek_friss

Közölték, ha a masszőr nem állít ki bizonylatot, 1 millió forintig terjedő mulasztási bírságot kockáztat. A bizonylatadás elmulasztása a kisadózó vállalkozó számára azt is jelenti, hogy kata alanyisága megszűnik, elveszíti a kedvezőbb adózási lehetőséget - jelezték.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×