Borító alapján választunk könyvet ajándékba

Infostart
2016. december 20. 18:12
Kevesebben ajándékoznak könyvet karácsonykor most, mint 20-30 évvel ezelőtt - így látja az InfoRádiónak nyilatkozó olvasáskutató. A kecskeméti Pedagógusképző Kar dékánja azt is elmondta, hogy a minőségi értéket képviselő irodalmi munkákból is kevesebb fogy most, mint korábban.

„Korántsem olyan nagy divat ma könyvet ajándékozni, mint régebben. Viszont egészen biztos vagyok abban, hogy sokan adnak és kapnak könyvet, és örülnek neki” - véli Steklács János.

Az olvasáskutató a fő problémának azt látja, hogy könyvet ajándékozni egyre inkább csak egy rétegre jellemző szokás lesz, míg régebben sokkal többen, és többféle társadalmi rétegben élő emberek ajándékoztak egymásnak könyveket.

Elmondta, az ajándékozott könyvek között a szépirodalom is visszaszorult. Természetesen a választásnál az is döntő érv, hogy milyen az ajándékozott érdeklődési köre.

A szépirodalmi könyvekkel kapcsolatban az egyetemi tanár úgy látja: ahogy a mindennapi olvasás területén háttérbe szorul a szépirodalom, ugyanúgy az ajándékozáskor is.

„Azt ajándékozzák főként, ami felkapott, amiről hallottak. Mivel az ajándékozók is kevesebbet olvasnak, ők maguk is kevesebbet tudnak a könyvek világáról”

- véli Steklács János.

A gyerekkönyvekkel kapcsolatban az olvasáskutató úgy fogalmazott: „az elmúlt időszakban nagyon sok olyan példát láttunk, amikor egy-egy kiadó piacra dobott olyan könyveket karácsony előtt, amelyek egy része irodalmi értéket nem nagyon tartalmazott, csak jól nézett ki a borítójuk. Nagy különbség volt azonban a külcsín és a belbecs között.”


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Borító alapján választunk könyvet ajándékba
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást