Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Több száz milliárdos többletbevételből költhet a kormány

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A gazdaságfehérítő intézkedések és egyszeri bevételek is több száz milliárdos mozgásteret biztosítottak idén a kormányzatnak - mondta az InfoRádiónak Csiki Gergely, a Portfolio elemzője, aki szerint a kabinet ki is használta ezt a lehetőséget.

Több jelentő kiadási döntést is hozott a kormány az elmúlt időszakban, ehhez a bevételi oldalon található meg a költségvetési többletmozgástér - mondta el az InfoRádiónak Csiki Gergely. A Portfolio elemzője szerint a többletnek két forrása van: vannak tartós és egyszeri bevételi többletek.

"Utóbbira példa a növekedési adóhitel intézménye, amely két év alatt, idén és jövőre, 540 milliárd forinttal hizlalja a költségvetést. És nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy az államiföld-értékesítésből is érkeznek bevételek, igaz, a jelentős része csak jövőre" - sorolta a forrásokat az elemző.

A többletbevételnek tartós folyamatokból is származik, ilyen a már korábban bevezetett gazdaságfehérítő intézkedések hatása, és az erőteljes bérkiáramlás is magasabb szja- és járulékbevételeket eredményezett.

"Jövőre is lesznek hasonló intézkedések, például kiterjesztik az online pénztérgépek használatát január elsejétől, és várhatóan jövő év közepétől bevezetik a e-számlázást, ez is fehéríti a gazdaságot, és lehet, hogy a kormány már kalkulál ezekkel a bevételekkel is" - magyarázta Csiki Gergely.

Az elemző szerint a kiadások fokozása mellett is teljesíthető lesz év végén az államadósság csökkentés. Már korábban is azt kommunikálta a kormány, hogy a földárverésekből befolyó összeget, 270 milliárd forintot az államadósság csökkentésére fordítja.