Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Vigyázat, óriási eltérés a karácsonyi hitelek között

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Akár 10 százalékpontnyi különbség is lehet a piacon elérhető legolcsóbb és legdrágább karácsonyi fogyasztási hitelek költségeit illetően - hívta fel a figyelmet a Magyar Nemzeti Bank. Binder István felügyeleti szóvivő azt mondta: aki fogyasztási hitelen gondolkodik, annak érdemes átnézni a pénzintézetek ajánlatait.

A kis összegű „karácsonyi” fogyasztási hitelek közül az áruhitelek átlagosan 19,89-25,06 százalék közötti teljes hiteldíj-mutatóval (THM) érhetők el a pénzügyi intézményeknél, attól függően, hogy melyik piaci szereplő ajánlatát választja a fogyasztó – derült ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) bárki számára ingyenesen elérhető Hitel- és lízingválasztó alkalmazásának december eleji adataiból.

Binder István elmondta: mintegy négy-négy százalékpontnyi lehet a különbség a jelenlegi kínálatban elérhető legdrágább és legolcsóbb személyi kölcsönöknél (piaci szereplőtől függően átlagosan 15,73- 19,65 százalékos THM), illetve hitelkártyák esetében a kamatmentes – átlagosan 45 napos – periódust követően (35,15-39,06 százalék). Érdekesség viszont, hogy ezekhez képest jóval nagyobb, 10 százalékpont feletti eltérés van a mai kínálatban szereplő legolcsóbb és legborsosabb árú folyószámlahitelek között (21,58-31,66 százalék).

A megfelelő hiteltípus kiválasztásánál a fogyasztóknak ajánlatos előzetesen alaposan körülnézni: az itthon ma elérhető legolcsóbb személyi kölcsön hiteldíja például éppen a fele lehet a legmagasabb THM-mel kínált folyószámlahitelének – közölte az MNB felügyeleti szóvivője.

A több száz hitelkonstrukciót tartalmazó MNB Hitelválasztó alkalmazás adataiból az is kiderül: az áruhiteleknél, a személyi kölcsönöknél és a folyószámlahiteleknél az érintett hitelintézetek, pénzügyi vállalkozások jellemzően jóval a jogszabály által megengedett THM-maximumok alatt, míg a hitelkártyáknál a törvényi plafon közelében lévő hiteldíjakkal kínálják saját konstrukciójukat. A kínálati piacon az áruhiteleknél ráadásul az elmúlt egy évben jelentősen, mintegy 6 százalékponttal csökkent az átlagos hiteldíj, a személyi kölcsönök termékpalettája bő 1,3 százalékkal lett olcsóbb. A személyi kölcsönök és a folyószámlahitelek ára ezzel szemben nem csökkent a kínált termékek átlagában az MNB Hitelválasztójának adatai szerint. A fogyasztók által ténylegesen megkötött személyi kölcsönszerződéseknél a THM enyhén, de folyamatosan csökkent, míg az áruhiteleknél ingadozást mutatott.

A fogyasztóknak nyújtott hitelről szóló törvény szerint az áruhitelek, folyószámlahitelek és hitelkártyák THM-jének maximuma 39 százalékkal, a személyi kölcsönöknél pedig 24 százalékkal haladhatja meg a jegybanki alapkamatot. Az MNB alapkamat-csökkentő lépéseinek köszönhetően így a tavalyi és az idei év novembere között 0,75 százalékkal mérséklődött a fogyasztási hitelek jogszabályi THM-plafonja önmagában annak köszönhetően, hogy a jogalkotó a jegybanki alapkamathoz kötötte e hitelek árát.

Az MNB-hez 2016 első tíz hónapjában 522 fogyasztói megkeresés érkezett a fogyasztási kölcsönök kapcsán. Ezen belül a legtöbben a hitelkártyák, a legkevesebben a folyószámlahitelek kapcsán tettek panaszt vagy jelezték észrevételeiket az ügyfelek közül.

A fogyasztói jelzések, illetve a jegybank egyéb adatai alapján folyamatosan vizsgálják, hogy a pénzügyi intézmények betartják-e a fogyasztási hitelekhez kötődő jogszabályi előírásokat. Jogsértés, így a THM-re vonatkozó előírások be nem tartása miatt idén márciusban, júniusban, szeptemberben és novemberben is hozott felügyeleti intézkedéseket az MNB különböző piaci szereplőknél.