Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Így használja okosan a hiteleit a karácsonyi vásárláskor

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Sokan használják a karácsonyi vásárláskor a hitelkártyájukat, vagy költenek a folyószámlahitel terhére. Azt azonban nem árt tudni, hogy a hitelkártyával való vásárlásnak csak akkor nincs plusz költsége, ha a teljes felhasznált összeget időben visszatölti az ügyfél a kártyára - hívta fel a figyelmet a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti szóvivője.

A folyószámlahitelek a lakossági bankszámlához kapcsolódnak, és az átmenete pénzhiány áthidalására szolgálnak – kezdte a fogalmak tisztázását Fülöp Zsuzsanna.

Elmondta: ez a gyakorlatban úgy működik, hogy negatívba is mehet a számlánk, vagyis ha a folyószámlánkon rendelkezésre álló fedezet elfogyott, akkor is használhatjuk a kártyánkat, mivel akkor átmegy a költésünk a folyószámla-hitelkeret terhére.

Közölte: ebben az esetben automatikusan történik az igénybe vett összegek visszatörlesztése, és amint valamilyen jóváírás történik a folyószámlánkon, akkor elsőként automatikusan a felhasznált hitelösszeget fogja kipótolni.

„Ez egy viszonylag egyszerű megoldás, amivel nagyon sokan élnek. Itt általában fedezetként elegendő a bankszámlán rendszeresen jóváírt összeg, például a havi munkabér. Más, külön fedezetet jellemzően nem kérnek a pénzügyi intézmények” - tudatta a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti szóvivője.

A másik hitelforrás a hitelkártya.

„A hitelkártya cseles dolog, mert ha nem tudatosan használjuk, komoly problémákat is tud okozni”

- fogalmazott Fülöp Zsuzsanna.

„A hitelkártyának van egy olyan működési elve, amivel ha tisztában vagyunk és ennek megfelelően használjuk, akkor bizonyos helyzetekben kifejezetten hasznos lehet. Ha viszont nem ismerjük ezeket a feltételeket, vagy nem megfelelően használjuk, akkor komoly többletköltségeket is jelenthet” - közölte a szóvivő.

Ismertette: a hitelkártyánál mindig van egy elszámolási időszak – ez általában 30 nap –, amíg költhetjük a hitelkeret által rendelkezésre bocsátott összeget, utána pedig van egy türelmi időszak – általában 15 nap –, ami alatt pedig vissza kell törleszteni a hitelből addig felhasznált összeget.

Hozzátette: a pénzügyi intézmények általában meghatároznak egy minimum visszatörlesztendő összeget – például 2-3-4 ezer forintot.

„Sokan abba a tévedésbe esnek, hogy azt gondolják, ha ezt a 2-3-4 ezer forintot minden türelmi időszakban visszatörlesztik, akkor költség- vagy kamatmentes lesz a költésük. Ez azonban nincs így: csak abban az egy esetben lesz költség- és kamatmentes a költés a hitelkártyánál, ha ebben a türelmi időszakban a teljes felhasznált összeget midig visszatörlesztjük” - figyelmeztetett az MNB felügyeleti szóvivője.

Fülöp Zsuzsanna azt tanácsolta, a hitelkártyát lehetőség szerint készpénzfelvételre ne használjuk.

„Ebben az esetben ugyanis nincs türelmi időszak, hanem a készpénzfelvétellel egyidejűleg ráterhelődnek a jelentős kamatok és költségek a használatra” - indokolta a szóvivő.