eur:
393.6
usd:
367.88
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Ha nem muszáj, ne vegyünk fel hitelt karácsony előtt!

A kényelmi szolgáltatások és egyéb járulékos tételek akár meg is duplázhatják az ünnepek idején felvett személyi hitelek költségeit - figyelmeztet a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti szóvivője. Fülöp Zsuzsanna kiemelte: a karácsonyi vásárlásokkor kínált garanciabiztosítások terén is körültekintőnek kell lenni.

Ha nincs feltétlenül szükség arra, hogy hitelt vegyünk fel karácsony előtt, inkább ne tegyük – ajánlotta a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti szóvivője. Fülöp Zsuzsanna hozzátette, a fogyasztási hitelek költségei, amit a felvett összegen felül meg kell fizetni, elég jelentősek.

„Ráadásul vannak még olyan járulékos költségek is, amelyeket a teljes hiteldíjmutató sem jelenít meg. Szélsőséges esetben ezek akár meg is duplázhatják a visszafizetendő összeget.”

A gyors kölcsönökhöz választható például olyan kényelmi szolgáltatás, amely lehetővé teszi, hogy a hitelt akár az otthonunkban igényeljük és törlesszük, de ez komoly költségekkel jár – figyelmeztetett a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti szóvivője. A heti törlesztés lehet akár viszonylag kis összeg, de összeadódva jelentős többletköltséget eredményeznek – tette hozzá Fülöp Zsuzsanna.

„A karácsonyi vásárláskor sok helyen felajánlják a jogszabály szerint járó szavatossági időn túlra kiterjesztett garancia- vagy termékbiztosítás vásárlását is.”

A Magyar Nemzeti Bank felügyeleti szóvivője arra hívta fel a figyelmet, mindkettő mögött egy speciális biztosítási szerződés áll. Az előbbi a gyári hibából eredő károkat téríti meg, a termékbiztosítás pedig az előre nem látható külső fizikai behatásra nyújthat fedezetet. Ezek elsőre jól hangzanak és akár hasznosak is lehetnek, ha körültekintően járunk el – tette hozzá Fülöp Zsuzsanna.

„Olvassuk el a szerződést, ugyanis ez sokban különbözik a jogszabályokban kötelezően előírt szavatosságtól és jótállástól!”

A Magyar Nemzeti Bank felügyeleti szóvivője kiemelte, hitelfelvétel után meg is gondolhatjuk magunkat. A jogszabály két ilyen esetet is említ, egyrészt a szerződéskötéstől számított 14 napon belül elállási lehetőségünk van, ha az igényelt összeg folyósítása még nem történt meg. Ha már megtörtént, de még mindig 14 napon belül vagyunk, díjmentesen felmondhatjuk a szerződést, ekkor azonban a már folyósított összeget és az időarányos hitelkamatot vissza kell fizetni – magyarázta Fülöp Zsuzsanna.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:49
×
×
×
×