eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Jóváhagyta az EP a jövő évi uniós költségvetést

Jóváhagyta az Európai Parlament (EP) csütörtökön a jövő évi uniós költségvetést, amelyet korábban már a tagállamok kormányait tömörítő tanács elfogadott, a megállapodást így törvénybe iktathatják.

Az elfogadott költségvetés értelmében az Európai Unió 2017-ben 157,86 milliárd euró erejéig vállalhat pénzügyi kötelezettségeket, és 134,49 milliárd euró lehet a tárgyévi tényleges kifizetések összege.

A tanács hétfőn hagyta jóvá a jövő évi büdzséről szóló kompromisszumos egyezséget, amelyről a két intézmény képviselői november közepén jutottak megállapodásra. A miniszterek úgy fogalmaztak: "a költségvetés tükrözi az EU főbb prioritásait, egyebek mellett a migrációs válság kezelését, valamint a beruházások ösztönzését, amely a várakozások szerint a gazdasági növekedés serkentését és új munkahelyek teremtését is maga után vonja".

A migrációs válság kezelésére és a biztonság megerősítésére 5,91 milliárd eurót különítenek el a költségvetésben, ez 11,3 százalékkal több, mint idén volt. Az EU ezzel az összeggel fogja segíteni a tagállamokat a menedékkérők áthelyezésében, az érkezők befogadására szolgáló központok felállításában, az integrációs programok finanszírozásában és a jogosulatlan kérelmezők visszatoloncolásában. Ugyancsak ebből a keretből finanszírozzák majd a terrorellenes intézkedéseket és a határvédelem megerősítését is.

Az Európai Parlament sajtószolgálata kiemelte, a tárgyalások során az EP 500 millió euróval bővítette a fiatalok munkához jutásának támogatását célzó programok költségvetését, illetve elérte, hogy további 200 millió eurót fordítsanak infrastruktúra-fejlesztésre, kutatásra és a kis-és középvállalkozások támogatására.

Az egyezkedés során mind a bőkezűbb kiadási keretet indítványozó EP, mind pedig a hangsúlyt a takarékosságra helyező tanács engedett valamennyit, de a parlament többet, így a végül elfogadott összeg a kötelezettségvállalások szintjén magasabb, a tényleges kifizetések terén pedig alacsonyabb az eredeti bizottsági indítványnál.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×