eur:
393.52
usd:
367.01
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk

Így digitalizálódik Magyarország

A kormány ösztönözni fogja a gazdaság digitalizációját, és a társadalom digitális ismereteinek bővítését, mert ez nemcsak a növekedést támogatja, hanem a versenyképességet is javítja - hangzott el a T-systems Symposiumán.

Növelik a foglalkoztatást és a szektor hozzájárulását az ország gazdasági teljesítményéhez azok az intézkedések, amelyeket a kormány a következő 3 évben tervez az infokommunikációs szektorban – mondta a nemzetgazdasági minisztérium államtitkára.

Cseresnyés Péter hozzátette: a szektor közvetlen hozzájárulása a magyar GDP-hez arányát tekintve a harmadik legnagyobb volt az unióban, az ágazat részesedése a nemzetgazdaság teljes kiviteléből 8,3 százalékot ért el 2015-ben.

„Olyan intézkedéseket tervezünk, amelyek révén három év alatt az infokommunikációs szektorban foglalkoztatottak száma mintegy 20 ezer fővel a szektor bruttó kibocsátása és a bruttó hozzáadottérték-termelése pedig mintegy öt százalékkal emelkedhet” - mondta Cseresnyés Péter.

Az államtitkár szerint a digitális technológia elterjedése nemcsak a gazdasági növekedés fenntarthatóságát támogatja, hanem a gazdaság versenyképességet is.

A digitális jólét programért felelős miniszteri biztos azt mondta: nemcsak a gazdaságnak, hanem a társadalomnak is digitalizálódnia kell. Ehhez pedig a digitális infrastruktúra fejlesztési programokat fel kell gyorsítani – tette hozzá Deutsch Tamás.

„Nem csupán arra törekszik a Digitális Jólét Program, hogy belátható időn belül – 2020-ra mintegy 28-30 ezresre prognosztizált informatikushiány problémáját megoldja, hanem arra törekszik, hogy Magyarországon a több mint 4,5 millió, az átlagnál nagyobb digitális kompetenciával bíró munkavállaló dolgozzon a magyar gazdaságban” - közölte a miniszteri biztos.

Deutsch Tamás elmondta: a társadalom digitális kompetenciáját fejlesztheti a magyar oktatási rendszer digitális átalakítása, illetve támogatja ezt a folyamatot az is, hogy jövőre 17, majd 2018-tól 5 százalékra csökken az internet-szolgáltatás áfája, ezek azok a lépések, amelyek a társadalmat felkészítik a gazdaság digitális átalakulására.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 07:57
×
×
×
×