Már 15 hónapja esnek a termelői árak

InfoRádió / MTI
2016. november 30. 10:38
Októberben 1,2 százalékkal alacsonyabbak voltak az ipari termelői árak, mint egy évvel korábban, az előző hónaphoz viszonyítva viszont - három hónap csökkenés után - 0,6 százalékkal emelkedtek - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Éves összevetésben a termelői árak 15 hónapja, tavaly augusztus óta csökkennek.

A belföldi értékesítésben az ipari termelői árak 1,2 százalékkal csökkentek, az árakat az energiaárak húzták le, a feldolgozóiparban 1,0 százalékkal emelkedtek a termelői árak, az energiatermelésben 6,2 százalékkal elmaradtak a tavaly októberitől.

A forintban számolt exportárak 1,3 százalékkal voltak alacsonyabbak a tavaly októberinél. A feldolgozóipar exportárai 0,7 százalékkal csökkentek, a fontosabb alágazatok közül egyedül a gyógyszerárak tartották magukat, a járműgyártás exportárai 0,5, a gépiparé 1,3, a számítástechnikai cikkeké 2,4 százalékkal estek.

Az év első tíz hónapjában az ipari termelői árak 2,0 százalékkal csökkentek a múlt év azonos időszakához hasonlítva, a belföldi árak 3,7, az exportárak 1,2 százalékkal estek.