eur:
394.24
usd:
370.4
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Könnyebb lesz ezentúl bankszámlát váltani

A novembertől életbe lépett kormányrendelet alapján könnyebb és egyszerűbb lakossági bankszámlát váltani, a szabályozás növeli a bankok közötti versenyt - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerdán az MTI-vel.

Közleményében a szaktárca hangsúlyozza: a jogszabály világosan tartalmazza, hogy a korábbi számlavezető pénzforgalmi szolgáltató nem utasíthatja vissza a fogyasztó számlaváltási meghatalmazását.

Az NGM szerint korábban a fizetésiszámla-váltáskor számos nehézség mutatkozott, egy-egy év alatt alig pár száz számlaváltás történt, miközben mintegy 9 millió lakossági bankszámla van Magyarországon.

A kormányrendelet kötelezően előírja a pénzintézeteknek, hogyan kell eljárniuk számlaváltás esetén.

Az ügyfél az új számlavezető banknak adott egyszerű meghatalmazással tudja elindítani a számlaváltást, ami alapján a pénzintézet 12 munkanapon belül elintézi az adminisztrációt.

Az új és a régi számlavezető átadja egymásnak a felhatalmazás alapján az élő állandó átutalási, beszedési megbízások, a váltás előtti 13 hónapban a beérkező rendszeres utalások adatait.

Az új szolgáltató felveszi a kapcsolatot az ügyfél partnereivel is, és értesíti őket az új számlaszámról, így leveszik ezt a terhet az ügyfél válláról, és a munkáltatónak is bejelentik, hogy mostantól az új számlaszámra utalják a fizetést.

Az eddig mintegy 20 munkanapot igénybe vevő bankváltási folyamat 12 napra csökken.

A kormányrendeletnek köszönhetően a számlaváltás életszerűbb és fogyasztóbarát lett, a szabályozás növeli a bankok közötti versenyt, az alacsonyabb díjakon, a jobb minőségű szolgáltatásokon keresztül azok a fogyasztók is nyertesei lesznek az intézkedésnek, akik maradnak eddigi számlavezető pénzintézetüknél - írja közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Címlapról ajánljuk
Európa-liga élőben: csodát kellene tennie a Liverpoolnak a továbbjutáshoz
élő közvetítés

Európa-liga élőben: csodát kellene tennie a Liverpoolnak a továbbjutáshoz

A Liverpool szempontjából katasztrofálisan „sikerült” első mérkőzés miatt háromgólos hátrányból kezdik a Vörösök Bergamóban az Atalanta elleni visszavágót. A tét az Európa-liga elődöntőjébe jutás. Szoboszlai Dominik visszakerült a kezdő tizenegybe, a középpályások közül Endo és Elliott is kimaradt.
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×