eur:
393.24
usd:
368.01
bux:
66117.73
2024. április 24. szerda György

Nincs következménye a szabadságos visszaéléseknek

Elégedetlenkednek a dolgozók a kereskedelemben amiatt, hogy decemberben szabadságstop van - mondta az InfoRádióban a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke. Bubenkó Csaba szerint komolyabb munkaügyi ellenőrzésekkel, béremeléssel és tiszta jövőképpel javulhatna a helyzet.

A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke kiemelte, a kereskedelemben ez bevett szokás.

„Az élelmiszerkereskedelemben a forgalom 20 százaléka karácsonykor realizálódik, még egy ilyen nagy szezon van, a húsvéti időszak. A munkáltatók januártól fogyasztják lefelé a szabadságokat, az a cél, hogy október-november-decemberre mindenképpen elfogyjanak. Nagyon nehéz decemberre fix szabadságot beírni egy munkavállalónak, mert a törvény szerint megakadályozni nem lehet a kiadását, de vannak módszerek, amivel motiválni lehet egy munkavállalót, hogy arra az időszakra ne írjon be szabadságot” - érzékeltette Bubenkó Csaba.

A szakszervezeti elnök hozzátette, a probléma most azért erősödött fel, mert alacsony a létszám, kevés a bér, nem mennek oda az emberek, akik vannak, folyamatosan kimerítik a túlórakeretet, el vannak fáradva. A megoldáshoz a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke azt tartja szükségesnek, hogy sokkal komolyabb legyen a szabályozási és ellenőrzési rendszer.

„A szabályok megsértése, az ellenőrzés és számonkérés mindenképpen kellemetlen. Komolyabb szankció visszatartó erővel bírna, kényszeríthetné a munkáltatót” - hangsúlyozta Bubenkó Csaba.

A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke jelezte, nincs szó semmi újról, csupán a jogszabályok betartásáról.

„Úgy írják ki a pihenőidőt, szabadságot, hogy az törvényes legyen. Ha lennének ellenőrzések, és a munkáltató úgy érezné, nem éri meg megszegni a szabályt változhatna a helyzet, jelenleg inkább jelentéktelen, megmosolyogtató büntetések, szankciók vannak” - fűzte hozzá Bubenkó Csaba.

A szakszervezeti elnök szerint fontos lenne a béremelés és az is, hogy kiszámítható legyen munkavállaló jövője.

„Ha az ember megjelenik egy munkahelyen az egyik legfontosabb dolog, hogy mennyi a fizetése, aztán, hogy milyen lehetőségei vannak: milyen képzéseken tud részt venni, vannak-e előrelépési lehetőségei, milyenek a munkakörülmények, a vállalati kollektíva, stb. Ha ezek a folyamatok jól működnek, vonzó lehet az ágazat, de amíg ilyen változások nem történnek, nem lesz egyszerű” - hangsúlyozta Bubenkó Csaba.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Kitart a kedvező hangulat, folytatódik a rali a tőzsdéken

Kitart a kedvező hangulat, folytatódik a rali a tőzsdéken

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően pedig Európában is jó hangulatban telik a nap a piacokon. Ami a gazdasági eseményeket illeti a német IFO üzleti hangulatindexre, illetve az Amerikából érkező tartós cikkek megrendelésállományának közlésére lesz érdemes figyelni.  Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×