eur:
393.37
usd:
367.7
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Nagy változás jön a dohánytermékeknél

Az üzemanyagok jövedéki adójának új szabályozása mellett a dohánytermékeknél is lesz jövőre változás, zárjegy helyett adójegy lesz a csomagoláson - mondta az EY jövedéki szakértője.

Szeptembertől már az emelt jövedéki adót fizeti az, akinek autója van. Január 1-jétől ugyanezzel az emelt jövedéki adóval fog találkozni akkor, amikor egy benzinkúton gázolajat vagy benzint tankol – emlékeztetett Vargha Zoltán.

De nemcsak az üzemanyagoknál, hanem a dohánytermékeknél is történik változás év elején.

„Az eddig a cigarettás dobozokon alkalmazott adójegy el fog tűnni, és felváltja a zárjegy, amelyet korábban az alkoholokon, szeszes italokon láthattunk. Így ezután az adójegyen már nem fog megjelenni a cigaretta kiskereskedelmi ára, ezt a vámhatóság az interneten fogja közzétenni” - tudatta a szakértő.

Hozzátette: ez a változás aprónak tűnik a lakosság számára, a gazdálkodó számára viszont fontos, hiszen ezzel az adózás szabályai fognak majd megváltozni.

„Január 1-jétől még fogunk találkozni adójeggyel és fogunk látni már zárjeggyel ellátott dohánytermékeket is, hiszen lesz egy olyan átmeneti időszak, amikor még a régi adójegyes cigaretta is forgalomba hozható, illetve ebben az időszakban már az új zárjegyes cigaretta is a polcokra kerülhet” - mondta Vargha Zoltán.

A változtatás oka, hogy eltérő adózási szabályok vonatkoztak a zárjegyre és az adójegyre, a funkciója azonban ugyanaz volt. Ezek tanúsítják, hogy a terméket adóraktárban állították elő, és a jövedéki adót ennek megfelelően legálisan megfizették. Nem volt már cél fent tartani ezt a kettősséget. A cél az adminisztrációs terhek csökkentése, egységes rendszer kialakítása, egységes adózási szabályok bevezetése” - részletezte az EY jövedéki szakértője.

Hozzátette: az alkoholnál apavetően nincs változás. A lakossági fogyasztók otthon továbbra is állíthatnak elő pálinkát házi desztilláló berendezéssel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×