Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kivonulhat Londonból a második legnagyobb orosz bank befektetési központja

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Londonból más európai városba helyezi át befektetési banki központját a második legnagyobb orosz pénzintézet, a VTB Bank, ha Nagy-Britannia, európai uniós tagságának megszűnése (Brexit) miatt, elveszíti szabad hozzáférését az egységes európai piachoz.

Erre figyelmeztetett Herbert Moos, a VTB elnökhelyettese a Financial Times üzleti napilapban kedden megjelent nyilatkozatában, illetve az orosz bank Moszkvában kiadott közleményében.

Herbert Moos elmondta, hogy nagy terveik voltak a VTB Capital több száz embert foglalkoztató londoni központjával, azonban a Brexit miatt csökkentik kitettségüket, még ha nem is zárják le teljesen üzleti tevékenységüket a Cityben.

A lehetséges új helyszínek között Frankfurtot, Párizst és Bécset említette az elnökhelyettes. Bécsben van a bank európai központja. A végleges döntést még az év vége előtt meghozza az igazgatótanács.

A VTB az első nagybank, amely nyilvánosan bejelentette, hogy elköltözik Londonból a Brexit miatt. Mindeközben Németországban már megindultak az egyeztetések a munkajogi törvények enyhítéséről, hogy vonzóbbá tegye Frankfurtot a brit EU-tagság megszűnése miatt a Londonból távozni kívánó pénzügyi szolgáltatási vállalatok részére.

Nagy londoni elemzőházak szerint a londoni City pénzügyi szolgáltatási szektorának súlyos veszteségeket okozna a hard Brexit, vagyis ha Nagy-Britannia kiszorulna az EU egységes belső piacáról, és a kétoldalú kereskedelem a Kereskedelmi Világszervezet szabályainak alapján folytatódna.

Egy keddi londoni konferencián számos nagybank vezető beosztású tisztségviselője nyilatkozott úgy, hogy már 2017 elején megkezdődhet a kivonulásuk Londonból, ha nem tisztázódik, megmarad-e Nagy-Britannia hozzáférése az egységes belső piachoz a közösségből való kiválás után.