Előleget kapnak a gazdák

InfoRádió / MTI
2016. szeptember 28. 16:43
Idén a magyar gazdálkodóknak több jogcímen, nagyobb összegeket fizetnek ki előlegként az európai uniós agrártámogatásokból az év hátralévő részében - mondta a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal elnöke szerdán Mezőfalván, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Mezőfalvai Zrt. által rendezett gazdafórumon.

Gyuricza Csaba közölte, hogy összességében 420-430 milliárd forintot tesz ki az éves agrártámogatás, ebből szeretnének legalább 200 milliárd forintnyi előleget év végéig kifizetni. Megjegyezte, hogy az Európai Unió legfeljebb 70 százalékos előlegfizetést engedélyez.

Elmondta, hogy tavaly, az unió minden más országánál több, szám szerint nyolc jogcímen utaltak előleget. Idén előlegfizetéseket indítanak mezőgazdasági kistermelői, tejhasznú tehéntartás, fiatal mezőgazdasági termelők, egységes területalapú támogatás (SAPS), zöldítés, hízott bikatartás jogcímeken.

Az elnök említést tett a magyar állam támogatásairól is, melyek 65-75 milliárd forintot tesznek ki és ebből az elmúlt napokban kétmilliárd forintot jóváhagytak.