eur:
394.13
usd:
365.02
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Erre figyeljen, amikor tanszert vásárol!

Fontos, hogy a tanszerek, iskolai kellékek megvásárlásakor előzetesen is szemügyre vegyük a terméket, és az értékesebb áruhoz járó jótállási jegyet megőrizzük, így a fogyasztó jó eséllyel érvényt szerezhet esetleges panaszának - tanácsolta az InfoRádióban a Budapesti Békéltető Testület szóvivője.

„Azt javaslom, hogy vásárlás előtt alaposan nézzék meg a termékeket. Az iskolatáskánál például ellenőrizzük, hogy nincs-e rajta szakadás, jól működik-e a cipzárja. Nézzük meg, hogy a termék megfelelő minőségű-e!” - tanácsolta Kolyvek Antónia.

„Arra is figyeljünk, hogy ha egy termékre a gyártó jótállást biztosít, akkor a jótállási jegyet mindenképpen kapjuk készhez, mert ezzel tudjuk érvényesíteni, ha problémánk van” - emelte ki a szóvivő.

Elmondta, hogy a leggyakrabban olyan problémákkal szoktak hozzájuk fordulni, amikor egy tavaly használt iskolatáskánál az iskolakezdés előtt veszik észre, hogy valami probléma van.

Elmondta, hogy ha egy terméken egy-két éves jótállás van, akkor vissza kell vinni azt a forgalmazóhoz, ott érvényesíthetjük a javítási vagy csereigényünket.

„Ha nincs jótállás a terméken, és a vásárlás óta több mint hat hónap eltelt, akkor sajnos sokszor elutasítják a fogyasztó igényét, mert ilyen esetben a vásárlónak kell igazolnia, hogy a termék nem volt megfelelő minőségű – akár anyag tekintetében, akár a gyártás vagy az összeszerelés tekintetében. Ha ezt nem tudja valaki igazolni, akkor teljesen jogosan utasítják el a panaszát” - ismertette Kolyvek Antónia.

Hozzátette: de ez is teljesen a forgalmazótól függ.

„Láttam már olyan eseteket is, amikor hat hónap után is segített a probléma megoldásában a forgalmazó, mert meg akarta tartani a törzsvásárlót. Igaz, az ellenkezőjét is láttam már, amikor a szavatossági időn belül is elutasították mindenféle alapos indok nélkül” - fogalmazott a szóvivő.

Elmondta: internetes vásárlások esetén a használati termékeknél – például a tornacipőknél, tornazsákoknál – vagy a műszakik cikkeknél – például számológépnél – a termék vásárlásától számított indoklás nélküli 14 napos elállási jog van. De a jogszabály megnevez olyan termékek, amelyek kivételt képeznek. Ilyenek a folyóiratok, a sajtótermékek, higiéniai jellegű termékek.

„Ezért érdemes minden esetben utánanézni az internetes vásárlás előtt az adott oldalon a szerződési feltételeknek, tájékoztatóknak, vagy akár a jogszabályoknak” - figyelmeztetett a Budapesti Békéltető Testület szóvivője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×