Nincs, aki betakarítson

Infostart
2016. augusztus 17. 16:06
Nem találnak elég embert a gazdák a gyümölcsök betakarításra - hívta fel ismét a figyelmet a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke.

Általános problémát jelent már Magyarországon, hogy egyre nehezebb munkaerőt találni a mezőgazdasági idénymunkákra, a nyári betakarításra – mondta az InfoRádió kérdésére Csizmadia György, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke.

"A szilvának van a vége, a bodza kezdődik nagy lendülettel és aztán a legnagyobb tételt jelentő alma betakarítása is már elindul a napokban. Közel 500 ezer tonna almáról van szó, amit csak kézzel lehet leszedni, tehát itt nem kis létszámra van szükség és a megoldást mindenki keresi. Többen ezt úgy oldják meg, hogy külföldi munkaerőt hoznak, Erdélyből, Kárpátaljáról, de hát ott is fogy a munkaerő, mert mennek nyugatabbra dolgozni."

Amint arról korábban beszámoltak, az árérzékenység és a nem megfelelő ültetvények mellett az egyre drágább munkaerő is szerepet játszik abban, hogy megszűnhet Magyarországon a málnatermesztés, ám a munkaerőhiány más gyümölcsök piaci megjelenését is veszélyezteti, ahol nem tudnak átállni a gépi betakarításra, mint a paradicsom vagy a szőlő esetén – tette hozzá Csizmadia György.

"És itt a foglalkoztatásnak a járulékterhe már eleve kicsi, hiszen az alkalmi foglalkoztatási bejelentéssel minimális az a pénz, amit be kell fizetni, 500 forint vagy 1000 forint, de ez nem oldja meg azt a kérdést, hogy nincs ember."

Megoldást a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet alelnöke szerint részint az jelenthetne, ha módosítanák a közmunka-programot, hogy a közmunkások szabadon és rugalmasan vállalhassanak idénymunkát.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Nincs, aki betakarítson
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást