eur:
394.08
usd:
364.99
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Magyarországon drágultak legjobban a lakásárak

Gyorsult a lakásárak emelkedésének üteme az első negyedévben az euróövezetben és az Európai Unió egészében is. A legnagyobb mértékben Magyarországon drágultak a lakások.

Az unió statisztikai hivatalának (Eurostat) kedden kiadott jelentése szerint az Európai Unió egészében 4,0 százalékkal, az euróövezetben pedig 3,0 százalékkal nőttek a lakásárak a január-márciusi időszakban éves összehasonlításban. A tavalyi utolsó negyedévhez képest az EU-ban 0,7 százalékkal, az euróövezetben pedig 0,4 százalékkal kúsztak feljebb a lakásárak.

A tavalyi negyedik negyedévben az Európai Unió egészében 3,6, az euróövezetben pedig 2,6 százalékkal drágultak a lakások éves összevetésben, negyedéves összehasonlításban pedig 0,4, illetve 0,1 százalékos emelkedést mértek.

Tavaly az áremelkedés dinamikája töretlen volt éves szinten: az euróövezetben az első negyedévben 0,7 százalékkal, a másodikban 1,4 százalékkal, a harmadikban 1,9 százalékkal, a negyedikben pedig 2,6 százalékkal, míg az unióban rendre 2,1 százalékkal, 2,3 százalékkal, 2,9 százalékkal, végül 3,6 százalékkal drágultak a lakások. Negyedéves szinten hullámzott az áremelkedés üteme, a legerősebben a második negyedévben ugrottak meg az árak.

A 28 tagú Európai Unión belül éves összevetésben Magyarországon ugrottak meg legnagyobb mértékben, 15,2 százalékkal a lakásárak január-márciusban, majd Ausztria következik 13,4 százalékkal. A harmadik helyezett Svédországban 12,5 százalékkal drágultak a lakások. Két országban csökkentek az árak, Olaszországban és Cipruson egyaránt 1,2-1,2 százalékkal értek kevesebbet a lakások.

A tavalyi negyedik negyedévhez képest a listavezető Magyarországon 5,2 százalékkal drágultak a lakások, majd Ausztria (+4,2 százalék) és Románia (+3,3 százalék) következik. Csökkenést jegyeztek fel hét országban, a legnagyobb mértékűt, 3,4 százalékosat Ciprusban, majd Málta (-2,8 százalék), Ausztria (-1,7 százalék) és Belgium (-0,6 százalék) következik.

Az Eurostat utolsó negyedévi statisztikája nem tartalmazza Görögország adatait.

A kedden közölt legfrissebb adatsor szerint Magyarországon éves összehasonlításban a tavalyi második negyedévben 11,7 százalékkal, a harmadikban 12,9 százalékkal, a negyedikben pedig 12,6 százalékkal drágultak a lakások. Negyedéves szinten tavaly április-júniusban 4,2 százalékkal, július-szeptemberben 3,0 százalékkal, október-decemberben pedig 2,0 százalékkal emelkedtek a lakásárak.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×