eur:
393.76
usd:
365.11
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Magyarország jól felkészült a nukleáris veszélyhelyzetekre

Magyarország alapvetően jól felkészült bármilyen nukleáris vagy sugárzással járó veszélyhelyzetre, balesetre - mondta Chris Dijkens, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) missziójának vezetője, amely az elmúlt 12 napban felülvizsgálta a magyar nukleáris veszélyhelyzet-kezelési rendszert.

A vizsgálat befejezése után megtartott pénteki budapesti sajtótájékoztatón Chris Dijkens elmondta: a baleset-elhárítási rendszer jól kidolgozott, a felülvizsgálatra való felkészülés során a magyar fél az önértékelést objektíven végezte el, és minden résztvevő szervezet biztosította a kilenc tagból álló nemzetközi szakértői csoportnak a nyitottságot és az átláthatóságot.

Fichtinger Gyula, az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) főigazgatója hangsúlyozta, a misszió önkéntes, a felülvizsgálatot Magyarország kérte.

Az EPREV-misszió a NAÜ által felajánlott, a tagállamok nukleáris biztonságának erősítését segítő felülvizsgálati lehetőség, nem audit vagy ellenőrzés. A felülvizsgálat a nukleáris és radioaktív anyagok magyarországi alkalmazói, illetve a veszélyhelyzet-kezelésben szerepet játszók közül csaknem 30 szervezetet érintett.

A szakértők a magyar veszélyhelyzet-kezelési rendszerben számos pozitívumot találtak, de néhány területen további fejlesztést javasolnak.

Az erősségek között kiemelték egyebek mellett, hogy a magyar hatóságok proaktív módon hangolják össze veszélyhelyzet-kezelési programjukat a NAÜ újonnan kiadott nukleáris és radiológiai veszélyhelyzet-kezelési biztonsági követelményeivel. Az intézkedések naprakészségének biztosítására felső szintű munkacsoport alakult, illetve Magyarország aktívan részt vesz a nemzetközi gyakorlatokon, és nemzetközi szakértői értékeléseket is kezdeményez veszélyhelyzet-kezelési programjának fejlesztése érdekében.

A felülvizsgálat alapján a misszió javasolja, hogy a magyar hatóságok folytassák a meglévő veszélyhelyzet-kezelési programok hozzáigazítását a NAÜ legújabb biztonsági követelményeihez. Az egészségügyi dolgozóknak a sugárterhelés klinikai tüneteinek diagnosztizálása terén több képzésre volna szüksége - közölték.

A fejlesztendő területek között említették az utánpótlás-tervezést is annak érdekében, hogy a jövőben is rendelkezésre álljon megfelelően képzett veszélyhelyzet-kezelési személyzet. A lakossági tájékoztatási anyagokat szükség szerint le kellene fordítani idegen nyelvekre, és felmerült a veszélyhelyzet-kezelésbe bevont dolgozók védelmével összefüggő intézkedések további fejlesztése.

Fichtinger Gyula, az OAH főigazgatója kiemelte, az előzetes önértékelés során akciótervet készítettek, hogy az általuk feltárt szükséges fejlesztéseket milyen ütemezésben valósítják meg. A felülvizsgálat megállapításai alapján ezt aktualizálni fogják. A főigazgató úgy fogalmazott: két-három év múlva szívesen látják a NAÜ szakértőit, hogy értékeljék, milyen eredménnyel hajtották végre az akciótervet.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×