eur:
394.47
usd:
369.68
bux:
65166.39
2024. április 19. péntek Emma

Csúcsot dönt a cégek munkaerő-felvételi kedve

Hétéves csúcson a felvételi kedv a magyar munkaerő-piacon - derült ki a Manpower Munkaerő-piaci Kutatásából. A munkaerőpiaci tanácsadó ügyvezető igazgatója azt mondta: leginkább a pénzügyi szektor vállalatai készülnek az alkalmazotti létszám bővítésére.

2009 óta újabb csúcsot értünk el, a 751 cég 17 százaléka tervez felvételt és mindössze három elbocsátást. Nagy érdekesség az, ha a globális munkaerőpiacot nézzük, Magyarország a hetedik helyen áll, Európában csak Románia előzi meg” - hangsúlyozta Dalányi László.

A Manpower ügyvezető igazgatója kiemelte: „sorra alakulnak a vállalkozások, ez jó jel, viszont egyre kevesebb a munkaerő, és Magyarországon belül is vándorol, leginkább az észak- és dél-alföldi régióból, amelyek kezdenek is kiürülni.”

Dalányi László elmondta, az iparagákat tekintve mindenki pozitív.

Az előző negyedévhez képest a vendéglátóipar megtorpant, sok a stagnáló iparág, a pénzügyi szektor viszont igazán kiugróan teljesít. A gyártás magas; 20 százalékon van, de ez mindig is magas. A kereskedelem 7-8-as értéken stagnál, a vendéglátóipar az előző negyedévekhez képest drasztikusan csökkent, de még mindig 7 százalékos a vállalkozási kedv. A mezőgazdaság 3 százalékos szinten stagnál. A pénzügyi és üzleti szolgáltatások az elmúlt negyedév 7 százalékához 22-re ugrott, az építőiparban is folyamatos a növekedés, 4-ről 12-re nőtt” - emelte ki a Manpower ügyvezető igazgatója.

Dalányi László szólt arról is, hogy a vállalatok esetében a méretüktől függetlenül magas a felvételi kedv.

A nagy, 250 főnél nagyobb vállalatok 20 százalékos, a közepesek, 50-250 fő közöttieknél 17, a kisvállalatoknál 12 százalékos a felvételi kedv, a 10 főnél kisebb mikrovállalkozásoknál apró megtorpanás van; 9-ről visszaesett 7-re, de fontosabb a középvállalkozásoknál megfigyelhető növekedés, az előző negyedévről ugrott 11-ről 17-re” - tette hozzá a Manpower ügyvezető igazgatója.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Péntekre virradóra megtörtént Izrael válaszcsapása Irán ellen, ennek hatására komoly esést láthattunk az Ázsiai piacokon, és kilőttek a nemesfémek, valamint az olaj is. Ezt követően az európai és amerikai tőzsdéken ugyan a kezdeti aggodalmakat követően nagyobb esés volt várható, a nyitásra azonban jelentősen javult a hangulat. Alapvetően az egész héten rossz hangulat uralkodik a világ tőzsdéin, az izraeli válaszcsapást már beárazták egy bizonyos mértékig a piacok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×