Csúcsot dönt a cégek munkaerő-felvételi kedve

InfoRádió
2016. június 14. 16:46
Hétéves csúcson a felvételi kedv a magyar munkaerő-piacon - derült ki a Manpower Munkaerő-piaci Kutatásából. A munkaerőpiaci tanácsadó ügyvezető igazgatója azt mondta: leginkább a pénzügyi szektor vállalatai készülnek az alkalmazotti létszám bővítésére.

2009 óta újabb csúcsot értünk el, a 751 cég 17 százaléka tervez felvételt és mindössze három elbocsátást. Nagy érdekesség az, ha a globális munkaerőpiacot nézzük, Magyarország a hetedik helyen áll, Európában csak Románia előzi meg” - hangsúlyozta Dalányi László.

A Manpower ügyvezető igazgatója kiemelte: „sorra alakulnak a vállalkozások, ez jó jel, viszont egyre kevesebb a munkaerő, és Magyarországon belül is vándorol, leginkább az észak- és dél-alföldi régióból, amelyek kezdenek is kiürülni.”

Dalányi László elmondta, az iparagákat tekintve mindenki pozitív.

Az előző negyedévhez képest a vendéglátóipar megtorpant, sok a stagnáló iparág, a pénzügyi szektor viszont igazán kiugróan teljesít. A gyártás magas; 20 százalékon van, de ez mindig is magas. A kereskedelem 7-8-as értéken stagnál, a vendéglátóipar az előző negyedévekhez képest drasztikusan csökkent, de még mindig 7 százalékos a vállalkozási kedv. A mezőgazdaság 3 százalékos szinten stagnál. A pénzügyi és üzleti szolgáltatások az elmúlt negyedév 7 százalékához 22-re ugrott, az építőiparban is folyamatos a növekedés, 4-ről 12-re nőtt” - emelte ki a Manpower ügyvezető igazgatója.

Dalányi László szólt arról is, hogy a vállalatok esetében a méretüktől függetlenül magas a felvételi kedv.

A nagy, 250 főnél nagyobb vállalatok 20 százalékos, a közepesek, 50-250 fő közöttieknél 17, a kisvállalatoknál 12 százalékos a felvételi kedv, a 10 főnél kisebb mikrovállalkozásoknál apró megtorpanás van; 9-ről visszaesett 7-re, de fontosabb a középvállalkozásoknál megfigyelhető növekedés, az előző negyedévről ugrott 11-ről 17-re” - tette hozzá a Manpower ügyvezető igazgatója.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Csúcsot dönt a cégek munkaerő-felvételi kedve
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást