Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Megoldást javasoltak az önkéntes pénztárak

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az önkéntes pénztári tagok nem értenek egyet a cafeteria-rendszer átalakításával, azzal, hogy a munkáltatói önkéntes pénztári befizetések kikerülnek a cafeteria elemek közül - mondta az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke. Kravalik Gábor hozzátette: azt javasolják a kormánynak, hogy a személyes befizetések után nagyobb adókedvezményt kapjanak a pénztártagok, vagy alacsonyabb legyen a munkáltatói hozzájárulás adóterhe.

A cafeteriarendszerből kikerültek, és 2017-től már magasabb (49,98%) adóteher mellett lesznek nyújthatóak az öngondoskodást segítő, pénztári szolgáltatások alapjait képező munkáltatói befizetések. Az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének (ÖPOSZ) friss felmérése szerint az önkéntes pénztárak tagjai nem értenek egyet a módosítással.

Az ÖPOSZ konzultációt kezdeményez a kormányzattal az ügyben, és javasolja, hogy az egyéni pénztári befizetések 20 százalékos adó-jóváírásának mértéke 2017-től a jelenleginél magasabb limit mellett legalább 10 százalékponttal emelkedjen. Az ÖPOSZ fontosnak tartja ezen túlmenően, hogy a munkáltatóknak tovább is legyen lehetőségük dolgozóik egészség- és nyugdíjcélú megtakarításainak kedvezményes támogatására – olvasható a szervezet közleményében.

A több mint ezer milliárd forintos vagyont kezelő, körülbelül kétmillió pénztártagot tömörítő önkéntes kasszákat képviselő szervezet abban bízik, hogy javaslatai nyomán az előtakarékosság továbbra is kiemelten támogatott cél marad – közölte a szervezet.

„A pénztártagok egyértelműen elutasítják az öngondoskodás munkáltatói terheinek emelését, így mi is ezt tesszük” – jelentette ki Dr. Kravalik Gábor.

Az elmúlt időszakban az ÖPOSZ több fórumon is javasolta, hogy a cafeteriarendszer egyszerűsítésével párhuzamosan az öngondoskodás továbbra is maradjon fontos, államilag is támogatott terület, mind a munkáltatók, mind az egyéni befizetők ösztönzésével - emlékeztetett a szervezet sajtóközleményében.

„Abban bízunk, hogy a későbbiekben ez az adóteher csökkenni fog. Pozitívumként értékeljük az új adócsomagban, hogy bár a munkáltatói adóteher emelkedik, de a korábbi pénztári támogatási limiteket jövőre nem kell figyelembe vennie a cégeknek, így bizonyos mértékben nagyobb mozgásteret kaptak a munkáltatók” – mondta Dr. Kravalik Gábor, az ÖPOSZ elnöke.

Az ÖPOSZ nem csak a munkáltatókra koncentrál, hiszen az egyéni takarékoskodók ösztönzésére is javaslatot tesz: a szervezet azt kívánja elérni, hogy az önkéntes pénztárak tagjainak személyes megtakarításainak támogatására szolgáló 20 százalékos adó-jóváírás mértéke 2017-től legalább 10 százalékponttal emelkedjen.

„Úgy gondoljuk, hogy a két támogatási elem együttes ereje alapvetően határozhatja meg az ország jövőjét, ezért konzultációt kezdeményezünk a kormányzattal ebben a kérdésben.” – emelte ki Dr. Kravalik Gábor.

Az ÖPOSZ és tagpénztárai által végzett – néhány nap alatt közel 20 ezer önkéntes pénztártag véleményét kikérő – friss felmérés szerint az önkéntes pénztárak tagjainak döntő többsége nem ért egyet a cafeteriarendszer átalakításával: 83 százalékuk úgy gondolja, hogy az öngondoskodást segítő pénztári szolgáltatásoknak helye volt a rendszerben.