Az ellenzék szerint adót emel az új törvény

InfoRádió
2016. június 7. 18:00
Az MSZP és az LMP szerint adóemelést jelent a jövedéki adótörvény módosítása.

Az Országgyűlés által elfogadott új jövedéki adótörvény a kőolaj világpiaci árához kötötte és annak jelenlegi mértéke alapján szeptembertől emelhetővé tette az üzemanyagok jövedéki adóját. Ennek értelmében akkor emelkedik a benzin és a gázolaj ára, ha a kőolaj világpiaci ára hordónként 50 dollár alá csökken. Ebben az esetben a gázolaj közterhe literenként 10, a benziné 5 forinttal növekszik. Emellett a dohánytermékek jövedéki adóterhelése 2017 végére az elfogadott jogszabály szerint harmadával nő.

A módosítás hétfői záróvitája során a szocialista Józsa István mindkét esetben a kabinet adóemeléséről beszélt.

"Ha a hazai fogyasztók örülnének annak, hogy a világpiacon alacsony az olajár, ezt az a kormány most egy kicsit csorbítja. A kormány 2017 végéig 29 százalékkal emeli meg a dohánytermékek jövedéki adóját, tehát itt is egy adóemelésről van szó."

Az LMP-s Schmuck Erzsébet szintén nem értett egyet az adóemeléssel.

"Szögezzük le, valójában rejtett adóemelést tervez a kormány. Az emberek számára már így is érthetetlen, hogy az olaj világpiaci árának radikális csökkentése óta ők miért nem fizetnek arányosan kevesebbet a benzinkutaknál. Ez a módosítás csak jobban megzavarja és átláthatatlanabbá teszi a rendszert."

Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára zárszavában aláhúzta, hogy az üzemanyagok jövedéki adója csak addig emelkedik, amíg alacsonyan van a kőolaj világpiaci ára, míg a dohánytermékek adóterhe uniós előírásra emelkedik.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Az ellenzék szerint adót emel az új törvény
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást