Nyolcvan takarékszövetkezet utasítja el Demján vádjait

Infostart
2016. június 1. 19:08
A szövetkezeti hitelintézeti integráció 87 tagja közül 80 vezetőjének aláírásával küldtek nyílt levelet Demján Sándornak szerdán, melyben határozottan visszautasítják azokat a vádakat, amelyeket az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség elnöke kedden az Orbán Viktornak küldött nyílt levelében fogalmazott meg - írta a Portfolio.

"A nyolcvan takarékszövetkezet vezetője által aláírt nyílt levélben alaptalannak nevezték a takarékszövetkezetek eredményeivel és a teljes takarékszövetkezeti szektor teljesítményével kapcsolatban Demján Sándor által felhozott vádakat és határozottan visszautasították azokat" - olvasható a Portfolio cikkében

"Az eddig elvégzett munkának, az elmúlt évek fejlesztéseinek - az új Integráció megalkotása, a garanciaközösség kiépítése, egységes szabályzatok és folyamatok bevezetése, új termékek és szolgáltatások elindítása - és az integráció bővítésének eredményeként a szövetkezeti hitelintézeti szektor 2014-ről 2015-re 2400 milliárd forintra növelte mérlegfőösszegét, míg szavatoló tőkéje 264 milliárd forintról 326 milliárd forintra nőtt, amivel az Integráció a hazai bankpiac egyik legnagyobb és legbiztonságosabb szereplőjévé vált" - áll a válaszlevélben.

"A szektorban hosszú évtizedek óta elmaradt, és most elindított fejlesztések eredményei mára láthatóvá és kézzelfoghatóvá váltak: a tavalyi évben a takarékszövetkezetek mind a lakossági, mind a vállalkozói szegmens hitelezése terén növelni tudták piaci részesedésüket, ügyfeleink pedig több mint 80 milliárd forint értékben helyeztek el új megtakarítást a szektorban. A fentiek eredményeként a tavalyi évben több százezer új lakossági és vállalkozói ügyfél választotta pénzügyi partneréül a takarékokat - 2014-ről 2015-re 1,03 millióról 1,3 millióra nőtt az integráció ügyfeleinek száma -, amely szintén azt jelzi, hogy jelentősen nőtt az ügyfelek takarékszövetkezetekbe vetett bizalma" - olvasható a Portfolión. 

"A szövetkezeti hitelintézetek célja, hogy a 2013. évi. CXXXV. törvény és a Kormány döntéseiben meghatározott stratégiai célkitűzéseket végrehajtva újjáépítse a takarékszövetkezeti szektort, és a vidék bankjaként egy olyan pénzügyi csoportot hozzon létre, amely aktívan szolgálja ki a nyolcmillió vidéki és kétmillió fővárosi lakos és a vállalkozók igényeit, támogatva ezzel a hazai gazdaság megerősítését" - írják a nyílt levélben.

Az előzmények

Demján Sándor, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség elnöke kedden nyílt levélben kérte Orbán Viktor miniszterelnök segítségét, vizsgálja meg, hogy a takarékszövetkezeti integráció által kitűzött célok hogyan érvényesültek. Szerinte ebben a témában a miniszterelnököt félretájékoztatják. A Takarékbank közleményben reagált az üzletember által megfogalmazottakra, alaptalan vádaskodásnak nevezve azokat, és jogi lépéseket tervez - idézte a Portfolio.

A Demján Sándornak küldött nyílt levél teljes szövegét megtekinthetik képgalériánkban.