eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Változik nyártól a fővárosi buszközlekedés

Lezárult a 4-es metróhoz kapcsolódó autóbusz-hálózatról szóló javaslat társadalmi egyeztetése, ezért június 4-étől változások lesznek a pesti oldalon a Rákóczi út, a budai oldalon pedig többek között Gazdagrét, Őrmező, Kelenvölgy, Kelenföld, Budafok, Budatétény és Nagytétény térségének közlekedésében - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).

A közleményben felidézték: a 4-es metró 2014 tavaszi átadásával megváltoztak az utazási szokások, erre reagálva a BKK elkészítette javaslatát a metróhoz kapcsolódó felszíni hálózat átalakítására, az M4-es metróvonal elérésének bővítésére. A javaslatot a BKK társadalmi egyeztetésre bocsátotta, majd a tervezetet a beérkező mintegy 4 ezer észrevétel és az érintett önkormányzatokkal folytatott többkörös egyeztetések alapján véglegesítette. A most véglegesített javaslat célja az volt, hogy az átalakuló hálózat a metróval párhuzamos buszjáratok helyett még jobb felszíni kapcsolatot nyújtson a 4-es metróhoz - írta a BKK.

A www.bkk.hu oldalon közzétett tájékoztató szerint az egyeztetések után a BKK június 4-étől, szombattól vezeti be a változtatásokat.

A honlap tájékoztatása szerint akkortól a 8-as autóbusz helyett az új, hosszabb útvonalú 8E járat közlekedik Kelenföld vasútállomás és Újpalota, Nyírpalota út között. A 107-es autóbusz a továbbiakban nem közlekedik, a 7-es autóbuszok sűrűbben közlekednek. Az új, hosszabb útvonalú 108E járat a Gazdagréti tér és Újpalota, Nyírpalota út között közlekedik és mindkét irányban betér majd Kelenföld vasútállomáshoz.

A 133-as járat a továbbiakban 133E jelzéssel közlekedik, és az új 133E buszok a 133-as járathoz képest más megállóhelyeken állnak meg. A 233-as járat a jövőben nem közlekedik, szerepét a Rózsakerti lakótelep és Baross Gábor-telep térségében a 101B és a 101E járat, a Nagytétényi út-Budafoki út térségében a 33-as és a 133E busz, illetve a 114-es járatcsalád veszi át.

A 101-es autóbusz a továbbiakban új, 101E jelzéssel közlekedik, jelentősen bővül a járat üzemideje, ezentúl hétköznapokon 5 és 22 óra között folyamatosan közlekedik. Csúcsidőszakban minden második autóbusz 101B jelzéssel az alábbi útvonalon jár a Terv utca és a Budatétényi sorompó megálló között: a VII. utca-Dózsa György út-Minta utca útvonalon éri el a Rózsakert utcát, innen a 101Evel azonos útvonalon tér vissza Kelenföld vasútállomáshoz. A 101B járatok nem érintik Budatétény vasútállomás (Campona) végállomást.

A 153-as autóbusz útvonala Őrmező térségében módosul, a 153A autóbusz pedig a továbbiakban nem közlekedik, szerepét a teljes nappali üzemidőben közlekedő 154-es járat veszi át. A 154-es autóbusz Kelenföld vasútállomás és a Kosztolányi Dezső tér között az 53-as buszhoz hasonlóan a Budaörsi úton és a Nagyszőlős utcán keresztül közlekedik, és nem érinti az Infopark térségét.

A Budaörsi út belvárosi kapcsolatát a továbbiakban a 239-es autóbusz helyett az új 108E járat látja el, amely Gazdagrét és Újpalota között közlekedik.

A jövőben a gyorsabb haladás érdekében a 187-es autóbusz Kelenföld vasútállomástól indulva a Budaörsi úti új csomópont felé haladva tér a Balatoni útra.

A 252-es és a 253-as autóbusz a továbbiakban nem közlekedik. A 252-es járat szerepét Őrmező és Újbuda-központ között a 150-es és a módosított útvonalon közlekedő 154-es járat, míg Kelenvölgy és Őrmező között a Kelenvölgybe és a Kérő utca felé betérő 153-as buszjárat veszi át. Kelenvölgy és Újbuda központja között a továbbiakban a meghosszabbított útvonalú 58-as és a 153-as busszal lehet utazni átszállás nélkül.

A 258-as járat a továbbiakban nem közlekedik, szerepét az 58-as, a 250-es, valamint betétjáratai veszik át. Az 58-as autóbusz útvonala hosszabb lesz: a járat a továbbiakban Kelenföld vasútállomástól az Etele út-Tétényi út útvonalon Újbuda-központig közlekedik.

A 114-es, a 213-as és a 214-es autóbusz a Kosztolányi Dezső téri végállomástól meghosszabbított útvonalon, a Móricz Zsigmond körtérig közlekedik. A 250-es busz közlekedését a továbbiakban új betétjáratok segítik. A 158-as járat üzemideje bővül, ezentúl hétköznap napközben is közlekedik. A 251-es járat útvonala is változik: a buszok a Savoya park felé nem térnek be a Városház térhez, hanem a Savoyai Jenő téren balra, a Leányka utcára fordulva közlekednek.

A részletes menetrendeket a BKK a honlapján teszi közzé.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:49
×
×
×
×