Ezért neveztek ki felügyeleti biztost a Dimenzióhoz

InfoRádió / MTI
2016. május 13. 10:56
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) átfogó vizsgálatának lezárásáig felügyeleti biztost rendelt ki a Dimenzió Kölcsönös Biztosító és Önsegélyező Egyesülethez a tapasztalt tőkeproblémák, informatikai, illetve az eszközök nyilvántartására vonatkozó hiányosságok miatt - közölte az MNB.

Az egyesület tagjainak megtakarításai, a biztosító tartalékai rendelkezésre állnak.

Közölték: az intézkedés a jegybanki átfogó vizsgálat lezárultáig, de legfeljebb 180 napig marad érvényben. A biztosi feladatokat a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nkft. által kijelölt felügyeleti biztos látja el, aki átvette az egyesület irányítását annak igazgatóságától, és gondoskodik a megfelelő működésről. A jegybanki intézkedés a Dimenzió-csoport semmilyen más tagját nem érinti.

Az MNB áprilistól korlátozott terjedelmű átfogó vizsgálatot folytat a Dimenzió egyesületnél.

A tájékoztatás szerint a vizsgálat eddigi megállapításai szerint a szavatoló tőke elégtelen mértéke, az ügyfelek számára lényegi információkat tartalmazó adatbázisok, informatikai rendszerek nem kielégítő működése, illetve a Dimenzió egyesület által befektetett eszközök nyilvántartásának megfelelőségével kapcsolatos jelentős hiányosságok miatt volt halaszthatatlanul szükséges ideiglenes intézkedésként a felügyeleti biztos kirendelése.

A jegybank adatai szerint a Dimenzió egyesületnél az ügyfél-megtakarítások fedezetéül szolgáló biztosítástechnikai tartalékok jelenleg rendelkezésre állnak, az eszközfedezettség megfelelő, ugyanakkor ezt veszélyeztető, negatív folyamatot tárt fel a vizsgálat, amelynek megakadályozása érdekében szükséges a felügyeleti beavatkozás. Az egyesület piaci részesedése viszonylag csekély, mindössze 0,7 százalék az életbiztosítási piacon.